USA söker ny samarbetspartner

USA försöker nu hitta nya vägar för att få in militära transporter till Afghanistan. Detta efter att Kirgizistan meddelat att man definitivt kommer att stänga den amerikanska militärbasen i landet.

Kirgizistans beslut att stänga den amerikanska militärbasen ställer till stora problem för USA och för försvarsdepartementet Pentagon.

Basen i Kirgizistan är strategiskt oerhört viktig för USA, det är därifrån man pumpar in de flesta militära transporterna till Afghanistan. Nu när president Obama tänker trappa upp den militära insatsen i Afghanistan, så skulle militärbasen spela en ännu större roll.

Men Kirgizistan meddelade igår att beslutet att stänga flygbasen står fast och inte är förhandlingsbart.

För USA återstår därmed bara att försöka hitta alternativa transportvägar och enligt Pentagon undersöker man nu samarbete med flera andra länder i regionen.

Bland de länderna finns Tadzjikistan, som omedelbart verkar ha nappat på den amerikanska förfrågan.

Tadzjikistan kommer att tillåta transporter av bland annat mat och bränsle till de amerikanska trupperna inne i Afghanistan, däremot har man sagt nej till vapentransporter.

USA förhandlar också med bland annat Uzbekistan och Kazakstan.

– Vi undersöker alla möjligheter, säger en amerikansk militärtalesman till nyhetsbyrån AFP.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista