Hopp om färre kidnappningar i Colombia

Den gångna veckan har den colombianska Farcgerillan frigivit sex fångar. Det är möjligt att de nu är på väg bort från att använda kidnappningar som politiskt vapen.

Sigifredo López var den siste politikern som hölls som gisslan av Farc. Han berättar att när hans elva medfångar för arton månader sedan dödades av Farc, sjönk han ned i en så djup depression att han allvarligt funderade på att begå självmord.

– Det hade varit ett respektabelt beslut, men, säger han, jag valde livet. Höll en hård själslig disciplin, allt för att hålla galenskapen på avstånd.

Men kanske är kidnappning som politisk metod nu ett passerat kapitel i Colombia. Även om gerillan ännu inte avgivit något löfte så har den gjort antydningar i den riktningen.

Men för Farc rör det sig inte enbart om en politisk metod. Här finns olika kategorier av kidnappade.

De politiska kidnappningarna började man med för tio år sen i syfte att tvinga fram ett utbyte med de gerillamän som satt i fängelset. Men nu är alltså alla de drygt tjugo politiker som kidnappats antingen frigivna, fritagna eller döda, avrättade i fångenskap.

De 23 militärer och poliser som Farc fortfarande håller, varav några varit fångar i över tio år, betraktas av gerillan som krigsfångar. Och för bara någon dag sedan förklarade en av gerillans ledare att det enda sättet för dem att bli fria, är genom ett fångutbyte.

Men de allra flesta av Farc:s fångar är vare sig politiker eller militärer, utan vanliga colombianer som kidnappats av ekonomiska skäl.

Men även om de senaste frigivningarna varit begränsade, så har de ändå tolkats som att Farc nu insett att kidnappning som metod har mer negativa effekter än positiva. Oavsett om de motiveras av politiska eller ekonomiska skäl.

Den optimistiska tolkningen baseras bland annat på att Farc på senare tid gått med på att föra en dialog, brevledes, med en grupp colombianska intellektuella. Den röda tråden i de intellektuellas argument har varit att det enda sättet för Farc att återvinna någon politisk trovärdighet är att frige de kidnappade och helt sluta med kidnappningar.

Som sagt, Farc har ännu inte gett något svar, men bara det att gerillan alls gått med på en dialog i den riktningen ses som ett gott tecken.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista