Veteranen Marit Paulsen, till vänster, är FP:s förstanamn i valet till EU-parlamentet. Cecilia Malmström, till höger, på tredje plats. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Paulsen toppar FP:s lista till EU-valet

Uppdaterad 16:25
Efter fem års frånvaro gör Marit Paulsen ett försök att åter bli Europaparlamentariker. Idag satte Folkpartiets partiråd i Göteborg henne på första plats på listan och det enhälliga valet hälsades med applåder.

– Jag lovar inte som Orsa kompani att jag inte lovar något bestämt men jag lovar er att göra så gott jag kan, sa Marit Paulsen.

Om hon blir europaparlamentariker tänker hon satsa i stort sett all sin kraft på jordbruk och livsmedel.

– Jordbrukspolitik är inte bara landsbygd, är inte bara att producera råvaror till livsmedelskedjan idag. I vår del av världen har vi en miljard människor som mår dåligt på grund av övervikt. Kontra det mot snart 1,5 miljard som går och lägger sig hungriga och vaknar hungriga. Det mina vänner är vår stora liberala utmaning.

För tio år sedan talade du om att du hade en dröm om Europas förenta stater, hur går det med drömmen?

– Den drömmen ligger väl där och är en dröm. Så länge den är en dröm är den för det första ofarlig och för det andra något att sträva emot. Jag är inte riktigt säker på att vi alla gånger har sådan lust att komma fram till det paradis vi föreställer oss.

Men du drömmer fortfarande ändå om det som ett slutmål?

– Självklart. Alltså ett Europa som är enad på ett sätt men enad i sin mångfald, säger Marit Paulsen, Folkpartiets förstanamn i Europavalet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista