Leif Östling intervjuas i Ekonomiekot lördag.

Scanias vd varnar för inflationsbrasa

Scanias vd Leif Östling tror att inflationen kommer att blir stor om politikerna pumpar in pengar för länge i krisområden. När det gäller bonus har Scanias ledning inte pratat klart ännu vad gäller 2008.

Efterfrågan på lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner går ner. Diskussionen om bonusar till de högsta cheferna i företag som drabbats av nedgången fortsätter. Bonus till högsta ledningen inom Scania är fortsatt en öppen fråga.

– Det ska vi diskutera nästa vecka, hur vi ska göra med det här, säger Leif Östling, vd för Scania.

Och för 2009?

– Kommer det inte att bli någon bonus.

Ja, mer än så säger alltså Scanias VD Leif Östling inte. I tisdags redovisade han ett rekordresultat för Scania under 2008 på över tolv miljarder i vinst. Men i slutet av året rasade beställningarna från kunderna.

Också för Volvo har det gått allt sämre under hösten. Volvos vd Leif Johansson sa att det nu handlar om ren tvärnit i efterfrågan. Leif Johansson tar ut en bonus för första halvåret när bolaget gick bra, men för andra halvan av 2008 blir det inget sa han i veckan.

Leif Östling tycker att regeringen sköter krispolitiken bra, men däremot är han orolig för att politiker pumpar ut för mycket pengar för att rädda företag, jobb och banker.

--Jag är orolig för att politikerna fortsätter för länge att pumpa in pengar i systemet här. Så vi kommer att få en fantastisk inflationsbrasa här om ett par, tre år. Pengarna här går ju ut till konsumenter och vad som händer då på en tre-fyra års sikt tror jag är att vi då kört ner tillverkningsindustrin, tagit ut lager, vi har bantat och bantat och bantat och helt plötsligt finns det massor av pengar ute på marknaden så får vi då en inflation som kan vara ganska betydande.

Politikerna håller på för länge säger du. Gäller det också i Sverige?

--Jag tycker att svenska regeringen har varit rätt restriktiv och uppmärksam på det hela.

Så vilka betyg får då Reinfeldt och Borg av dig?

– Jag tycker de har skött det här bra, säger Leif Östling.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista