Centerns omsvängning kritiseras internt

Uppdaterad 20:13
Centerns omsvängning till att tillåta nya kärnkraftreaktorer har lett till intern kritik mot partiledaren Maud Olofsson för att hon inte hade förankrat beslutet tillräckligt i partiet. Det framkom på Centerns kommundagar i Visby. I Ekots lördagsintervju svarade hon på kritiken.

– Det är klart att jag har frågat mitt parti, säger Maud Olofsson.

Men en hel del har reagerat och känner sig inte tillfrågade?

– Inte minst kommunfolket som är här vet att sitter man i en förhandling och ska göra en kompromiss så har man inte så många dagar på sig. Är man ledare så måste man känna sitt parti så väl att man någonstans vet var smärtgränsen går. Sedan förstår jag de Centerpartister som säger men hur kan hon gå med på allt detta?

– De behöver tid att vänja sig och de behöver läsa hela uppgörelsen. De måste förstå de viktiga insatserna som vi gör för det förnybara. Man måste få chans att få mer kunskap om det och också mer tid att smälta det. 

Hur ska man se på partidemokratin om man säger att väljarna måste få tid att vänja sig vid att vi har fattat ett annat beslut än det de röstade på. Hur kan man uttrycka det som att väljarna måste vänja sig vid att vi har bytt politik?  

– Om man sitter som en politisk ledare i Sverige och aldrig någonsin kan kompromissa om någonting då ska man inte ägna sig åt politik utan då ska man ägna sig åt någonting annat.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista