Rikspolischef Bengt Svenson.

Rikspolischef vill utreda rasistiska uttryck

Efter de uppmärksammade händelserna inom Skånepolisen där det framkommit att polisen uttryckt sig rasistiskt, säger nu rikspolischefen Bengt Svenson att han kommer att tillsätta en oberoende utredning.

– Det ena skälet är naturligtvis att jag vill veta att värdegrundsarbetet och värdegrunden är på en bra nivå i Skåne. Sedan är det helt enkelt för att hjälpa Skåne i den här situationen och att vi får en utomstående värdering av det arbete som görs i Skåne och hur det kan ligga till grund för övriga landet.

Vilka som ska leda den här oberoende granskningen är ännu inte klart men enligt Bengt Svenson söker man någon eller några som inte arbetar inom polisen men har förankring inom arbete med värdegrundsfrågor.

Utredningen kommer sig av att det häromdagen kom fram att polisen i samband med oroligheter i Malmöstadsdelen Rosengård uttryckt sig rasistiskt och hotfullt mot ungdomar där.

Idag rapporterade Sydsvenskan att påhittade, rasistiska namn använts på en datakurs för poliser vid länskriminalen i Malmö.

Ingen internutredning gjordes av den händelsen trots att en polis anmälde händelsen till sina chefer.

Rolf Granér är lektor i polisvetenskap och forskningsansvarig vid polisutbildningen i Växjö, han säger att många poliser tar avstånd från den här typen av uttalanden men att det också inom poliskåren finns en nedvärderande syn på bland annat invandrare.

– Det finns en nedvärderande syn på all dem som poliser återkommande ingriper mot.

Kan man förklara det här på något sätt?

– Den socialpsykologiska förklaringen är att det är lättare att göra livet svårt för dem som man har en nedvärderande syn mot. Därför tror jag att risken för nedvärderande attityder är hela tiden inbyggd i polisarbetet.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista