Oenighet kring stimulanspaket i USA

USA:s president Barack Obama gör på måndagen nya försök att få kongressen att acceptera förslaget till ekonomiskt stimulanspaket. Men oenigheten i kongressen är stor och förhandlingarna drar ut på tiden.

– Vi tjafsar om småsaker, samtidigt som ekonomin rasar, suckade den demokratiske senatorn Charles Schumer i tv-kanalen CNN.

President Barack Obama hade hoppats på rivstart för sin ekonomiska politik, men motståndet i kongressen mot det historiska stimulanspaketet är större än väntat.

Debatten i senaten har under helgen lett till en preliminär överenskommelse, men ännu inget beslut. Oenigheten blottar djupa ideologiska klyftor.

Många republikaner menar att krispaketet innehåller alldeles för lite skattesänkningar och för mycket utgifter, satsningar som inte garanterar några nya jobb.

– Vi stjäl pengar från nästa generation, jag kan inte stödja ett sånt förslag, sa tidigare den presidentkandidaten John McCain, en åsikt han delar med många republikaner.

Under förhandlingarna har republikanerna i senaten lyckats förändra förslaget lite grann i sin riktning. Bland annat har man skalat bort flera miljarder dollar som skulle gått till utbildning och upprustning av skolor.

Samtidigt kommer det kritik från demokrater som menar att stimulanspaketet är på väg att bli för avskalat och därmed riskerar bli verkningslöst.

Ekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman hör till dem som anser att stimulansförslaget borde vara betydligt större för att få ordentlig effekt på ekonomin.

På tisdag ska senaten rösta om sin version av förslaget och man väntas då få ihop de sextio av hundra röster som krävs för ett godkännande.

Men sen måste stimulanspaketet baxas över nästa tröskel, då ska kongressens båda kammare, senaten och representanthuset, jämka samman sina båda olika förslag till en gemensam kompromiss. Den förhandlingen kan ta ytterligare flera dagar.

Under måndagen kommer president Obama hålla presskonferens för att på nytt uppmana kongressen till snabbt beslut.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista