Fler tror på stigande bostadspriser

Allt fler svenskar tror att bostadspriserna kommer att stiga framöver. Det visar banken SEB:s boprisindikator. En viktig anledning till den ökade optimismen är de räntesänkningar som Riksbanken kommit med den senaste tiden.

– Nu ser man att räntorna har fallit tillbaka, likaså bensinpriset. Man har lite mer pengar i plånböckerna till följd av skattesänkningar, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Det var i SEB:s mätning i januari som trenden vände och svenskarna började få en lite mer positiv syn på bostadsmarknaden.

Men fortfarande är de som tror att bostadspriserna kommer att sjunka dubbelt så många jämfört med dem som tror att priserna kommer att stiga det närmaste året.

44 procent spår fallande priser och 21 procent bedömer att priserna kommer att öka. I januari spådde 62 procent en prisnedgång medan 13 procent trodde på prisökningar.

Gunilla Nyström varnar för att boprisoptimismen kan komma av sig om arbetslösheten fortsätter uppåt.

– Om man märker att flera i sin omgivning som faktiskt blir av med jobbet, då minskar benägenheten att våga göra den stora investering som ett bostadsköp ändå innebär, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista