Wallström kritisk mot tillväxtgrupp

Den svenska EU-kommissionären Margot Wallström är mycket kritisk mot den omtalade rapport om EU:s tillväxt som presenterades i Bryssel på torsdagen.
En fristående expertgrupp har kommit med flera kontroversiella förslag om bland annat EU:s budgetregler. Margot Wallström, som är ansvarig för miljöfrågor, tycker att rapporten är ensidig och att mycket har glömts bort. Bredare perspektiv – Det är för enögt, alldeles för enögt, i en diskussion som vi har om Europas framtid där vi faktiskt har ett mycket bredare perspektiv. Vi är överens om att det handlar också om demografi, om immigration, och om miljöhänsyn. Margot Wallström är inte ensam i sin kritik av expertgruppen. Flera andra kommissionärer har också opponerat sig mot den rapport som presenterades i Bryssel i dag, och som bland annat föreslår mer toleranta regler för EU-ländernas budgetunderskott. Tre procent som gräns Den så kallade tillväxt- och stabilitetspakten sätter en gräns vid tre procents underskott. Men många har de senaste dagarna hävdat att den här gränsen gör mer skada än nytta nu när ekonomin går dåligt. Expertgruppen ger dem delvis rätt. Treprocentsgränsen bör vara kvar, säger man, men undantag kan göras om tillväxten pekar mot minus. Det här är bara ett av flera omdiskuterade förslag, och Margot Wallström är kritisk också mot gruppens förslagsglädje. Slutsatser från himlen – Som dessutom verkar dra politiska slutsatser som verkar komma från himlen. Gruppen består av forskare och analytiker och tillsattes av EU-kommissionens ordförande för ett år sedan för att studera hur tillväxten kan främjas i EU när unionen nästa år växer från 15 till 25 länder. Men det är inte säkert att den leder till konkreta åtgärder från kommissionens sida.
Ingmarie Froman, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".