Richard Williamson. Foto: Uppdrag granskning/SVT.

Omstridd katolsk biskop har petats

Den brittiske katolske biskopen Richard Williamson som förnekar Förintelsen av judar under andra världskriget har avsatts från posten som chef för ett katolskt prästseminarium i Argentina. Det meddelar prästbrödraskapet SSPX som driver seminariet.

Samtidigt tar organisationen avstånd från Williamsons uttalanden i svensk tv nyligen om att han inte tror på att tyskarna använde gaskamrar för att mörda sex miljoner judar under Förintelsen.

– Montsignor Williamsons uttalanden återspeglar på intet sätt vår församlings ståndpunkt, hette det i ett uttalande från SSPX om återges i argentinska medier.

– Det står klart att en katolsk biskop inte kan uttala sig med kyrklig auktoritet om annat än det som gäller tro och moral.

Brödraskapets Latinamerikachef, fader Christian Bouchacourt, uppges ha reagerat ”med sorg” över Williamsons ”olyckliga” uttalanden.

Williamson har tidigare bannlysts av påven som dock hävde bannbullan strax efter att Williamson framträtt i svensk tv, något som väckte starka reaktioner världen över.

Senare har påven förklarat att Williamson måste ta tillbaka sina uttalanden om han vill bli accepterad av den katolska kyrkan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista