Ahlenius blir riksrevisor i Kosovo

Den tidigare chefen för nedlagda Riksrevisionsverket Inga-Britt Ahlenius ska bli riksrevisor i Kosovo. Ahlenius tillträder jobbet i november för att bygga upp den nya myndigheten som ska granska den offentliga förvaltningen.
– Det ska bli väldigt roligt och väldigt spännande att få anta en just sådan här utmaning för jag vet ju också att verksamheten och faktiskt också jag själv är efterlängtad som resurs därnere, säger Inga-Britt Ahlenius, tillträdande riksrevisor i Kosovo. 50-tal sökte Det är FN-administrationen i Pristina, Unmik som utannonserade tjänsten som riksrevisor i den amerikanska tidskriften The Economist. Förutom Ahlenius sökte ett 50-tal andra personer tjänsten som Ahlenius fick. Närmast ska hon rekrytera 50 revisorer som under hennes ledning ska granska statliga verksamheten, däribland regeringen. Organiserad brottslighet Inga-Britt Ahlenius har tidigare sagt att hon velat ha ett internationellt jobb. Hon blir nu riksrevisor i ett land som präglas av korruption och organiserad brottslighet ofta i nära anknytning till det politiska livet. – Vad revisionsmyndigheten kan göra är väl kanske inte alldeles enkelt att säga. Men jag tror att blotta existensen av en kapacitet på det här området kan förebygga eller i varje fall åstadkomma en kulturförändring som gör att korruptionen kan minska. Där det finns korruption, där finns också hotbilder mot de som arbetar mot korruptionen. Hur ser du på det i ditt fall? – Jag har väl inte reflekterat så mycket över någon speciell hotbild mot mig. Jag tror att i varje fall etablissemanget hälsar mig väl och ser med stor glädje på tillkomsten av en oberoende revisionsmyndighet och också mig själv som ledare för en sådan verksamhet. – Dessutom tror jag att säkerheten är stor i Kosovo med närvaro av FN-personal och också av ett polisväsende under svensk ledning, säger Inga-Britt Ahlenius, tillträdande riksrevisor i Kosovo.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".