Förslag om nordiskt försvarssamarbete

Uppdaterad 16:45
De nordiska länderna borde avge förpliktigande löften om hur de tänker hjälpa varandra om något av länderna angrips eller utsätts för press. Det föreslår idag den förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg.

Han har tagit fram ett program för ett bättre nordiskt försvars-, säkerhets- och utrikessamarbete som presenterades för de nordiska utrikesministrarna.

Utrikesminister Carl Bildt kan mycket väl tänka sig att fortsätta den redan inslagna vägen bort från den traditionella svenska militära alliansfriheten:

– Vi har uttalat från svensk sida att skulle det riktas ett angrepp eller ett hot mot något annat nordiskt land eller något annat EU-land så är neutraliteten som vi hade förr i världen inte en option. Det påverkar oss, vi kommer inte att stå likgiltiga inför detta, det har vi redan uttalat och sedan är frågan om man ska gå vidare från den basen.

Frågan är om Sverige kan gå vidare från en ren solidaritetsförklaring de nordiska länderna emellan till något som skulle kunna uppfattas som en nordisk försvarsallians. Militärt samarbete förkommer i olika former med våra grannländer, men någon försvarsförbund har det aldrig blivit. Och saken måste, enligt Carl Bildt, övervägas noga:

– Den doktrin som vi hade förr har vi redan övergett så i sak ligger detta förslag väldigt nära det som vi redan ensidigt har uttalat. Sedan är former för detta av stor betydelse och det behöver vi noga överväga innan vi kan gå vidare med det.

En nordisk säkerhetspolitisk solidaritetsdeklaration är ett av många samarbetsförslag som Thorvald Stoltenberg lanserar idag. Han föreslår också en nordisk både civil och militär insatsstyrka för internationella uppdrag och en gemensam nordisk luftövervakning av Island som inte har ett eget försvar.

Och där finns förslag om utvidgat samarbete kring utbildning av soldater, gemensamma övningsområden, fältsjukhus, trupptransporter och inte minst inköp av de allt dyrare högteknologiska vapnen, där de nordiska länderna snart inte har råd att var för sig hänga med längre.

Men det handlar inte bara om militärt samarbete. Bland de många förslagen finns också bättre samarbete kring havsövervakning både av Östersjön och de arktiska områdena. Och på en gemensam nordisk jakt på krigsförbrytare, där alla länderna nu håller på, var och en på sitt håll, att försöka fånga in de misstänkta. Det skulle istället kunna göras tillsammans.

Christer Fridén, Oslo
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista