Värmebölja skapar telefonkö med klagomål

Det varma vädret de senaste dagarna har medfört att Arbetsmiljöinspektionen blivit nedringd av samtal från personal vid arbetsplatser där det är mycket varmt. En av dem som arbetar utan luftkonditionering är Tommy Nejdefeldt som kör buss i Stockholm. Han har det varmt på jobbet.
– Ja det har jag, det är fruktansvärt varmt här. Temperaturen ligger på 36-37 grader i bussen. Hur känns det att jobba i sådan värme? – Det är jobbigt, man blir trött och hängig. Ingen risk att du somnar vid ratten? – Nej då, det är ingen risk. Man får bita ihop och dricka mycket så klarar man den här dagen. Det finns inga egentliga regler om hur varmt det får vara när man arbetar, även om alla experter är överens om att arbetsförmågan minskar när det är varmt. Däremot finns rekommendationer om att till exempel luftkonditionering bör installeras på arbetsplatser där temperaturen ligger över 30 grader under långa perioder. Men då handlar det inte om en enstaka värmebölja utan snarare om flera månaders värme. Arbetsmiljöinspektionen har blivit nedringda under värmen av folk som har det varmt på jobbet. Arbetsmiljöinspektör Rickard Lindberg i Stockholm svarar på frågor från varma arbetare. – Folk berättar lite kortfattat sin situation på jobbet och tycker att det är olidligt varmt. De vill veta om det finns några gränsvärden för temperaturen. Mitt svar är att det inte finns någon höstanivå och framför allt inte under korta perioder som värmeböljan. Vi rekommenderar att dricka mycket, ta pauser eller hyra fläktar och kylaggregat.
Max Carlgren och Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".