Kontroller en bit in i landet trots Schengen

När Sverige gick med i Schengenunionen togs gränskontrollerna mot andra Schengenländer bort. Men nu ska regeringen utreda om polisen istället ska få upprätta kontroller av utlänningar ett par kilometer in på svenskt territorium. Syftet är att komma åt illegala invandrare och människosmugglare.
– Vitsen med Schengen är att det ska vara fri rörlighet men vi ser också från polisens sida att brottsligheten som finns inom Schengen-området kan röra sig fritt, säger Sören Clerton, sakkunnig på justitiedepartementet. Förbjudet att återinföra gränskontroller Att återinföra gränskontrollerna går inte eftersom det är förbjudet enligt Schengenavtalet men ett sätt att kringgå detta är att polisen upprättar kontroller ett par kilometer in på svensk mark. – I första hand tänker vi nog att vi ska ha en förstärkt rörlig bevakning i gränsområdena. Det kan också vara trafikkontroll, säger han. Men blir det inte att man upprättar nya gränskontroller här? – Man kan se det så men meningen är att det här ska vara en kontrollåtgärd som görs utifrån nationella brottsförebyggande och brottsbekämpande behov, säger Sören Clerton. Finns i Frankrike Sådana kontroller görs redan i flera andra Schengenländer som i Frankrike och utredaren ska nu titta på hur det fungerar där. Viktiga frågor som utredningen måste besvara är om alla som passerar kontrollen ska stoppas och om det i så fall innebär också alla svenskar måste bära identitetshandlingar. Dennis Töllborg, är professor i rättsvetenskap och han menar att det här skulle innebär att man i praktiken återinför gränskontrollerna vilket är problematiskt. – Problemet är ju att det som var argumenten för att vi skulle acceptera Schengen, de argumenten genomförs överhuvud taget inte, vi blev inte av med gränskontrollerna trots Schengen, säger Dennis Töllborg.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".