-Jag har bara hjälpt behövande barn, säger den åtalade. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Åtalad nekar till att ha stött terrorism

Det blev inga uttömmande svar när åklagaren på måndagen förhörde Khalid al-Yousef som i Malmö står åtalad för att ha finansierat terorism via stiftelsen al-Aqsa Spannmål. Enligt åklagaren har flera miljoner skickats till organisationer som kontrolleras av Hamas på Västbanken och i Gaza. Den åtalade säger sig bara ha samlat in pengar till behövande barn.

På måndagen förhördes för första gången den åtalade och vice chefsåklagare Agnetha Hilding-Qvarnström ställde flera detaljerade frågor om vilken kännedom Khalid al-Yousef har om Hamas organisation.

– Jag har lagt ner mycket energi på att visa hur Hamas är organiserat och hur dess verksamhet ser ut och vill höra med Khalid al-Yousef hur han ser på Hamas och vad han vet. Det är trots allt det som åtalet handlar om, pengar till Hamas, sa Agnetha Hilding-Qvarnström.

Men några uttömmande svar fick åklagaren aldrig. Khalid al-Yousef svarar att det han vet om Hamas är det han läst i tidningarna. Och när det gäller de fyra organisationer som han skickat pengar till så upprepar han gång på gång att det är politiskt och religiöst oberoende organisationer som utför ”Da’wa” eller välgörenhet i Gaza och på Västbanken. Pengarna säger han har gått framförallt till barn som har blivit föräldralösa.

Enligt åklagaren är just stödet till föräldralösa en viktig del av Hamas arbete och att det betalas ut till barn vars föräldrar offrat sig i självmordsattentat.

Men Khalid al-Yousef säger att det inte spelar någon roll om föräldrarna dött i trafikolyckor eller om de dödats av israelisk militär, stödet är detsamma. Och han förnekar också att organisationerna i Gaza och på Västbanken har någon koppling till Hamas, och om de skulle ha det så är det inget han känt till.

Åklagaren ställde under förhören också flera frågor om Khalid al-Yousefs personliga uppfattning om Hamas och om hans inställning till självmordsattentat, något som hon anser ha betydelse för målet.

– Vid ett förhör med en misstänkt måste man skapa sig en bild av vad vederbörande har gjort och kan tänka sig att göra och hur han ser på olika omständigheter. Det är normalt i ett förhör att ställa frågor om det som man tycker är relevant för målet och målets utgång.

På de här frågorna svarade Khalid al-Yousef undvikande men säger att han inte sympatiserar med Hamas metoder.

På frågan varför han tror att USA 2003 ville att al-Aqsa Spannmål skulle stämplas som en terroristgrupp säger han att det var en amerikansk tjänst åt Israel och påpekar också att svenska myndigheter inte gått med på den amerikanska begäran.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista