Ledarna med arbetsgrupper.

Enig röd-grön linje inför energisamtal

När partierna S, V och MP möter regerngen för energisamtal senare i veckan gör de det med en gemensam linje. Det står klart efter de tre partiernas överläggningar på Socialdemokraternas kursgård Bommersvik.

– Vi vill att avvecklingen av kärnkraft successivt ska fortsätta. Vi vill se till att människor och företag ska veta att det kommer att bli en ökad tillförsel till el och att vi skapar ett elöverskott under de kommande åren och det kan trygga och garantera situationen för både fackföreningar, industrin och enskilda människor. Och det gör vi med förnybara energikällor, sa miljöpartiets språkrör Peter Eriksson på pressträffen efter mötet.

Ute vid Socialdemokraternas kursgård Bommersvik, under de röd-gröna arbetsgruppernas första träff, sa Peter Eriksson i dag att miljöpartiet inte tänker gå in i samarbetet med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna med krav om att stänga några reaktorer redan nästa mandatperiod, alltså mellan 2010 och 2014, om de röd-gröna skulle vinna valet.

Årtalsexercis får vänta till längre fram i förhandlingarna. Och de röd-gröna arbetsgrupperna ska ju presentera den nya politiken nästa vår, och det ska ligga som grund för en gemensam regeringsplattform inför valet.

Peter Eriksson ställer sig därför bakom den gemensamma linjen om att kärnkraften ska avvecklas i takt med att förnybar energi kan ersätta den, inför energisamtalen med regeringen på torsdag.

Även Mona Sahlin upprepade att det är avveckling av kärnkraft som gäller inför samtalen med regeringen. 

– Ja, det är ju uppgörelsen som vi hade, vi, vänsterpartiet och centerpartiet, att väldigt klokt och ansvarstagande avveckla kärnkraften i den takt som man kan ersätta den med förnybara energikällor. Och det tror jag inte bara är möjligt, det är mer möjligt i dag är när vi inledde det blocköverskridande samarbetet. För så snabb har den tekniska utvecklingen varit, säger S-ledaren Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista