Gordon Brown:

"Bankernas bonuskultur måste försvinna"

Trycket ökar på de brittiska bankerna att inte betala ut så höga bonusar, framförallt de banker som har fått statligt stöd i samband med finanskrisen. Gordon Brown menar att misslyckanden inte ska belönas. 

Royal Bank of Scotland är ett exempel där det figurerar uppgifter om att banken trots allt kommer ut många miljarder i bonusar i år.

Många inom finansvärlden här i London väntar just nu på besked om hur stora årets bonusar ska bli. För en del har det varit mer regel än undantag med riktigt rejäla bonusar, många, många miljoner kronor.

Premiärminister Gordon Brown upprepade idag sin ståndpunkt, nämligen att den gamla bonuskulturen måste försvinna.

– Misslyckande ska inte belönas, anser premiärminister Gordon Brown.

Regeringen har också aviserat en kommande undersökning för att se om bankernas bonusar har varit ett lockbete som har gjort att bankanställda har tagit onödiga risker, som har äventyrat hela verksamheten.

Royal Bank of Scotland har ännu inte offentliggjort exakt hur stora bonusarna blir, men flera brittiska medier rapporterar att det handlar om cirka 12 miljarder kronor. Detta trots att banken har räddats av staten, som har pumpat in cirka 240 miljarder kronor i banken och nu kontrollerar nästan 70 procent av företaget.

Därmed skulle det alltså vara skattebetalarna som indirekt är med och betalar årets bonusar.

Och för en gångs skull tycks regeringen och den konservativa oppositionen vara ense, att detta skulle vara fel.

– Bankdirektörerna måste vakna upp och inse att vi inte skulle vara här, vi skulle inte ens ha jobb, om det inte vore för skattebetalarna, säger Tories partiledare David Cameron.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista