Knivdåd komplicerat fall för rätten

Uppdaterad 18:41
I dag hölls de första förhandlingarna i rättegången mot de tre unga män, som står åtalade i samband med mordet på 23-årige Ahmed Ali ”Romario” i Kista i oktober. Fallet är mycket komplicerat. Åklagaren vet inte vem som är gärningsmannen och polisen har inte hittat något mordvapen.

Det enda åklagaren har är ett erkännande från den för mord åtalade 18-åringen. Hans advokat tycker inte att det räcker.

– Ja, ett erkännande bör ju stödjas av stödbevisning. Det måste ju finnas mer bevisning än ett erkännande och det får vi väl se nu vad tingsrätten kommer fram till, säger 18-åringens advokat Johan Åkermark.

Ett mindre tjafs på en krog i stan fredagen den 17 oktober slutade i tragedi några timmar senare. Vid en motorväg knivhöggs 23-årige Ahmed Ibrahim Ali, känd som Romario, i ryggen och dog. Två av hans vänner blev också knivhuggna i ryggen och kunde, liksom Romario, ha dött. Men de överlevde.

I dag satt de två mitt emot de tre åtalade i rättssalen i Sollentuna, norr om Stockholm.

Enligt åtalet var angriparna minst nio stycken och de kom i två svarta bilar till platsen, där Romario och hans vänner hade fått bensinstopp.

Vad som hände då är oklart. Åklagaren Ewa Tvengström sa i dag i rätten att hon inte vet vem som gjorde vad. Ingen av de minst tolv unga män som fanns på brottsplatsen säger sig ha sett det dödliga knivhugget. Och när det gäller de två skadade, så minns de inte vem som högg dem.

Ett annat problem för åklagaren är de få tekniska bevisen. Inget av bevisen binder någon till mordet.

Ändå tyckte Ewa Tengström att bevisningen räcker för att åtala tre av ungdomarna. En 18-åring för mord och mordförsök samt en 16- och 20-åring för medhjälp. Enligt henne var de på brottsplatsen och bidrog till den dödliga utgången.

Åklagarens starka kort är 18-åringens erkännande. Han säger att han knivhögg alla tre, men han vill inte säga något mer. Men 18-åringens advokat Johan Åkermark tror inte på erkännandet. Han har bett rätten att ta hänsyn till att 18-åringen kan ha pressats till ett erkännande.

Romarios familjs advokat Max Ahlgren tror att en fällande dom är möjlig trots svårigheterna.

– Vår uppfattning är att det finns tillräcklig bevisning för att få en fällande dom i de här tre fallen, säger Max Ahlgren.

Men åklagaren säger att hon inte vet vad som hände den natten?

– Nej, men det är inte absolut nödvändigt att reda ut exakt  vad som hände vid mordplatsen för att få till en fällande dom. Nu har vi ett åtal mot de här tre personerna, vad åklagaren sa var att det är möjligt att det var andra inblandade också men de här tre har vi tillräcklig bevisning för att få fällda, säger Max Ahlgren.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista