Kongo går vidare i fredsprocessen

I Kongo-Kinshasa togs på torsdagen ett viktigt steg i landets freds- och försoningsprocess. Två före detta rebell-ledare tog plats i den nya samlingsregering som ska styra landet fram till fria val.
Samtidigt med högtidstalen i huvudstaden dödades dock ett 50-tal personer i nya strider kring staden Bunia i östra Kongo. Det är fortfarande långt kvar tills kriget är över. Ledarna för två av Kongos största gerillagrupper har utsetts till vice-presidenter i landets nya regering, som leds av Joseph Kabila. De tidigare bittra fienderna ska nu tillsammans försöka få ett totalt stopp för striderna och förmå de milisgrupper som fortfarande står utanför den politiska uppgörelsen att lägga ned sina vapen. Plan på väg Representanter för den civila oppositionen sitter också med i regeringen, som lovat att redan i augusti presentera en plan för hur allmänna val ska kunna hållas inom två år. Kongo-Kinshasa har varit ett land i kaos och upplösning under de senaste fem åren. Troligen har flera miljoner människor dött i striderna och svälten som följt i krigets spår. En flora av rebellgrupper, understödda av grannländerna, har i skiftande allianser slagits om makten och om de enorma naturrikedomar som finns i landet. Samlingsregeringens största utmaning är att ena detta splittrade land och försona de tidigare bittra fienderna. Svår balansgång Per Bjälkander, statsvetare och Afrikahandläggare på Fonden för mänskliga rättigheter, besökte nyligen Kongo. Han säger att landet måste få snabbt stöd från omvärlden i den svåra balansgången mellan kraven på rättvisa från krigets offer och den politiska önskan att lägga konflikten bakom sig och titta framåt. – Försoning och rättvisa är två väldigt viktiga delar i detta. Man får inte glömma bort det när man talar om politiken. Men jag tror att man måste reagera snabbt nu och fatta att det nu faktiskt finns en formell överenskommelse. Det visar ju ändå på att det finns någon slags vilja att åstadkomma någonting, säger Per Bjälkander.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".