Redan i december demonstrerade uppretade islänningar utanför centralbanken. Foto: Brynjar Gunnarsson/Scanpix.

Islänningar protesterar mot centralbanken

I dag demonstrerade uppretade islänningar utanför Islands centralbank i Reykjavik med krav på att bankledningen ska avgå. Men två av de tre riksbankscheferna vägrar trots att den nya rlödgröna regeringen har krävt att de ska lämna sina poster.

Under de senaste månaderna har det förekommit upprepade demonstrationer i Reykjavik där huvudkravet har varit att regeringen och centralbankscheferna ska avgå för sina roller i den finansiella och ekonomiska kris som drabbat Island särskilt hårt.

Demonstranterna har fått igenom kravet på en ny regering men riksbankscheferna sitter kvar.

En av cheferna fann visserligen för gott att lämna sin post, men David Oddsson och Erikur Gudnason vägrar. Oddsson rasar i ett öppet brev mot statsminister Johanna Sigurdardottir och anklagar henne för brott mot de lagar som ska skydda centralbanken från otillbörlig påverkan från politiker.

Nu diskuteras ett lagförslag i parlamentet, alltinget, om att ersätta tre chefsposter med en enda och samtidigt ändra bankledningens mandatperioder. Om lagförslaget går igenom blir centralbankens chefer automatiskt uppsagda med 12 månaders lön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista