Norrmännen handlar mindre i Sverige

Den norska gränshandeln i Sverige är inte alls lika stor som tidigare. Orsaken är att det inte är lika billigt för norrmännen att handla i Sverige sedan den norska kronan försvagats mot den svenska.
Den norska kronan har försvagats mot flera valutor, däribland den svenska. Det skedde bland annat sedan den norska centralbanken sänkte sin styrränta med två procentenheter till fyra procent. På parkeringsplatsen utanför ICA Kvantum i Strömstad är nästan bara norskregistrerade bilar uppställda. För bara några månader sedan var andelen bilar från grannlandet ännu större. Svagare norsk krona Bakgrunden är att norrmännen sedan bara några veckor inte alls får lika mycket för en norsk krona som tidigare. I början av året var en norsk krona värd en svensk krona och 30 öre. I dag har den norska kronan försvagats åtskilligt och är bara värd motsvarande en svensk krona och åtta öre. Ragnhild Norum står och plockar bland paket med köttfärs och skinkschnitzel i bärkassen. Hon har tydligt märkt av förändringen. – Det är inte helt bra, vet du. Vi vill ju gärna ha billig mat, vi. Det betyder mycket. Vi har dyr mat hemma. Mindre skillnad Som ett exempel kan köttvaror vara upp till 50 procent dyrare i Norge än i Sverige. Men skillnaderna är alltså inte lika stora nu när den norska kronan försvagats mot flera valutor, som euron, USA-dollarn och den svenska kronan. Vad det främst handlar om är ett utspel från den norska centralbanken i maj, om att centralbanken planerade att sänka sin styrränta till bankerna. Detta satte ordentlig fart på spekulationerna långt innan sänkningen från sex procent till fyra procent var ett faktum i slutet av juni. Snabb försvagning Den norska kronan försvagades på bara några veckor med ett 20-tal öre mot sin svenska motsvarighet. Det innebar att den planerade ökningen i gränshandeln stannade av rejält. I Strömstad var ökningen bara ungefär fem procent i maj jämfört med samma månad året innan. I månaden april var samma siffra 32 procent. En kraftig minskning på en månad alltså. – Man kan säga att det har planat ut, säger Hans-Erik Gillerstedt, som är ordförande för Svensk Handel i Strömstad och också driver ICA Kvantum i Strömstad. – Gränshandeln ligger väl kanske mer normalt nu. Det var sådan hysteri ett tag, när den norska kronkursen var så stark som den var, säger Hans-Erik Gillerstedt. Trots att den norska kronan försvagats fortsätter norrmännen att komma till Strömstad och fylla papperskassarna med billig svensk mat, även om det inte är lika attraktivt längre. Men norrmännen uppskattar inte att det nu blivit betydligt dyrare att handla i Sverige. – Det är ju inte helt bra, säger Svein Flogeland, som handlar på ICA Kvantum denna eftermiddag. Varför inte? – Det har blivit dyrare för oss. Kommer du att fortsätta åka till Sverige även om den norska kronan har försämrats? – Ja, det tror jag. Varför då? – Vi bor så nära gränsen att vi reser över med jämna mellanrum, säger Svein Flogeland.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".