Både Reinfeldt och Barroso varnar för ökad protektionism inom EU. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Franskt stöd till bilindustrin oroar

Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är kritiska till den franska regeringens stöd till den inhemska bilindustrin. Det kom fram när de två i går kväll höll presskonferens i Bryssel.

– Vi är mycket oroade för att olika stödformer utformas i en känsla av ökad protektionism, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är alltså mycket oroad efter signalerna under måndagen om att de franska biltillverkarna PSA Citroën och Renault får femåriga lån till en förmånlig ränta.

Den franska regeringen har villkor med lånen, nämligen att bilföretagen inte avskedar personal eller stänger fabriker i Frankrike.

Fredrik Reinfeldt antydde också kritik inför hur det franska stödet är utformat i form av förmånliga lån.

– Om man gör olika former av stöd som utformas som lån bör det prövas på marknadsmässig grund. Det är så vi har resonerat med vårt paket i Sverige. Det vill säga, vi förser för garantier och lån men vi tar marknadsmässigt betalt för detta och vi utformar det inte på ett sätt som leder till protektionism.

– Det är den viktiga signalen till Europas länder att om alla har som utgångspunkt att bara skydda sin egen ekonomi, då kommer Europa totalt sett att bli ännu fattigare och falla ännu längre ner i den här ekonomiska krisen vi befinner oss i, säger Fredrik Reinfeldt. 

Även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso antydde kritik av Frankrike, även om han var försiktig.

– Det är viktigt att unionen står emot protektionism, alltså skydd av egna företag, och att vi månar om att EU måste vara en marknad med samma principer överallt, förklarade Barroso.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista