Frukt och grönt är bättre än dyra vitaminpiller, så tolkar experten den nya rekordstora studien. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Inga eller små effekter av vitamintillskott

Risken för äldre kvinnor att drabbas av cancer- eller hjärtsjukdomar varken minskar eller ökar av att äta vitamintillskott. Inte heller ökar eller minskar dödligheten, visar en rekordstor amerikansk studie som presenteras i dag. En viktig studie, säger Karolinska institutets expert.

– Man förväntar sig att dessa antioxidanter och andra vitaminer borde förbättra vår hälsa eller minska risken för olika sjukdomar, så det är en enormt viktig fråga.

Kan man dra slutsatsen att det ofta är helt meningslöst att äta vitamintabletter?

– Ja, huvudresultatet är att det inte hjälper, säger Alicja Wolk.

Studien som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Archives of Internal Medicine i dag, tisdag, omfattar drygt 161 000 amerikanska kvinnor mellan 50 och 79 år. Det är världens största medicinska studie någonsin på kvinnor som genomgått klimakteriet, enligt tidningen.

Mellan 1993 och 1998 intervjuades kvinnorna, där närmare hälften tagit multivitaminer i 15 års tid. 2005 gjorde forskarna ett nedslag för att se vilka som avlidit och vilka typer av cancer- och hjärtsjukdomar som kvinnorna eventuellt utvecklat.

Slutsatsen är nu helt enkelt att vitamintillskotten varken gör till eller från.

Enligt Alicja Wolk tar en tredjedel av alla svenskar någon typ av vitamintillskott regelbundet och på hyllorna i hälsokostaffärerna är utbudet stort. Bara på apoteket såldes vitaminer, mineraler och kosttillskott för närmare 341 miljoner kronor förra året.

För- och nackdelar med vitamintillskott har länge debatterats och flera studier har gjorts på området de senaste åren. Några med liknande resultat fast med en betydligt mindre testgrupp, och några som påvisat att vitaminer till och med kan vara skadliga i för stor mängd.

Det den nya studien inte visar, enligt Alicja Wolk, är hur en person som har ett dåligt näringsintag i övrigt påverkas, så för vissa kan det fortfarande ha en effekt, säger hon. Men rekommendationen är att hellre äta frukt och nyttig mat.

– Om vi tar en multivitaminburk och tittar på innehållet så har vi kanske tio olika vitaminer och mineraler. Medan när man tittar på vad olika frukter och grönsaker innehåller så blir det en lista med över tusen olika kemiska substanser.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista