Utländsk valuta ska rädda Zimbawe

I Zimbabwes ska de statsanställda få sin lön i utländsk valuta från slutet av februari. Det lovade landets nye premiärminister Morgan Tsvangirai i sitt invigningstal på onsdagen.

Eftersom landet är bankrutt kan det knappast ske utan omvärldens hjälp. Den lokala valutan i Zimbabwe har kollapsat sedan det blev tillåtet att handla med utländsk valuta. Å andra sidan har butikerna börjat fyllas med varor.

– Ett kilo salt kostar 50 cent, motsvarande 4 kronor, 5 kilo mjöl kostar 5 dollar och 85 cent, ungefär 44 kronor. Det är inte dyrt, säger Isak, det är bättre än förut, när det knappt fanns några varor alls i butikerna.

Det är en annan stämning i Harare nu än för fem månader sedan, när partierna enades om att samarbeta i en samlingsregering. Då var köerna till bankerna där man bara fick ut några tior i taget, liksom brödköerna, långa.

Även om landet politiskt har varit i ett dödläge så håller Harares många butiker nu på att fyllas med varor igen.

Förändringen skedde när det blev tillåtet att sälja varor i andra valutor än Zimbabwedollar.

Den lokala valutan har nu tappat så mycket i värde att knappt någon vill ta emot den längre

Nu går det bra att handla med amerikanska dollar, sydafrikanska rand, pula från Botswana eller till och med euro, om man har utländsk valuta, vill säga. Några få har det, men långt ifrån alla.

Också andra priser, som skolavgifter och telefonräkningar har stigit med flera hundra procent nu när priserna räknas om i USA-dollar.

Isak heter egentligen nåt annat.

Margareta Svensson, Harare
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista