– Vargavinter, sa Borg.

Industriproduktionen faller mer än väntat

Alla vet att det går dåligt för svensk ekonomi, men december var sämre än väntat, framför allt när det gäller orderingången i industrin. Finansminister Anders Borg säger att siffrorna är allvarliga.

– Vi har konstaterat att vi är i en mörk period. Det handlar om en vargavinter och vad vi nu ser bekräftar att det är en djup kris och att det dröjer innan vi är ute ur skogen.

– Det understryker betydelsen av att vi är noggranna och försiktiga med offentliga finanser, att vi inte på ett tidigt stadium bränner av allt krut utan att vi har möjligheter att agera senare, att vi fortsätter att anstränga oss för att få den finansiella marknaden att fungera så att vi kan få kreditgivning till hushåll och företag och att vi också dämpar nedgången på arbetsmarknaden. Det kommer vi att fortsätta göra på olika områden, säger Anders Borg, för tillfället i Bryssel för ett möte med EU:s finansministrar.

Från november till december 2008 sjönk industriproduktionen i Sverige med 5,1 procent. Jämfört med december 2007 backade industriproduktionen med 20,3 procent, visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Orderingången till den svenska industrin sjönk med 8,7 procent från november till december 2008. Nedgången följde på en minskning med 4,1 procent månaden före.

Allra mest sjönk orderingången från exportmarknaden - med 9,9 procent. Jämfört med samma månad 2007 minskade den totala orderingången med 22,0 procent i december.

De preliminära siffrorna från Statistiska Centralbyrån idag bekräftar vad de svenska industriföretagen har vittnat om och redovisat i sina bokslut. Trots indikationer från industrin är siffrorna ändå sämre än väntat, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster, som nu planerar att kraftigt skriva ner sin progos för tillväxten för 2008.

– Där trodde vi tidigare på en tillväxt av närmare en procent och nu drar vi ner till kanske en halv procent bara. Det är inte bara till följd av siffrorna som kom idag utan det är flera faktorer vi väger in. Nedgången i den svenska ekonomin verkar ha varit större än vad många har trott under det fjärde kvartalet.

Finansminister Anders Borg sa också att regeringen har beredskap för att göra mer för att motverka lågkonjunkturen, till exempel tillföra mer resurser till kommunerna.

– Vi har hela tiden sagt att vi kommer att göra ytterligare åtgärder. Vi ska i vårpropositionen återkomma med en avstämning av hur de offentliga finanserna ser ut då och sedan då också kunna göra en avstämning om det till exempel behövs ytterligare resurser till kommunerna. Men först måste vi vara säkra på att de offentliga finanserna håller. Det ska inte bli skattehöjningar, det ska inte bli nedskärningar av välfärden. Förutsättningen för att klara det är att vi är försiktiga, säger Anders Borg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Willy Silberstein, Bryssel 
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista