Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsbränder bidrar till växthuseffekten

Publicerat onsdag 11 februari 2009 kl 05.15
Människan orsakar många bränder. Foto: Mark Pardew/Scanpix.

Väldiga skogsområden i världen brinner varje år, inte bara i Australien. En del bränder är avsiktliga för att bereda mer jordbruksmark. Skogsbränder i världen bidrar till växthuseffekten och klimatförändringen kan förvärra bränderna.

Sedan 1997 för FN:s miljöprogram, UNEP, statistik över antalet skogsbränder i hela världen genom sin databas, GRID, i Genève. Pascal Peduzzi är UNEP:s expert.

– Varje år bränns en yta 92 gånger så stor som Schweiz, säger Pascal Peduzzi. Den överväldigande delen orsakas på ett eller annat sätt av människan.

Man räknar med att bara 10 procent av bränderna startar på grund av blixtnedslag, resten är slarv, pyromani eller svedjebruk, till exempel i Brasilien, Indonesien och Australien. Man bränner för jordbruksändamål eller för att exempelvis anlägga oljepalmsodlingar.

– Bränderna ger uppåt 40 procent av de årliga utsläppen av koldioxid, säger Pascal Peducci.

Pascal Peduzzi gör en datakörning för Ekot på statistiken för Australien. Flest antal bränder i Australien inträffade 2001 till 2005.

Den perioden var det 800 000 bränder i Australien, enligt Pascal Peduzzi. Perioden 2006 till 2008 var antalet 470 000. Det går ännu inte att säga om bränderna blir svårare på grund av klimatförändringen.

I USA visar en studie att bränder i Klippiga bergen har blivit sex gånger vanligare sedan 1980-talet i samband med tidig snösmältning och sommartorka.

Pascal Peduzzi säger att man nu med hjälp av statistiken ska undersöka sambandet mellan temperatur och skogsbränder globalt.

– I fråga om växthusgaser är detta ett signifikant problem, säger Pascal Peduzzi, expert på skogsbränder vid FN:s miljöprogram i Genève.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".