Färre missbrukare tvångsvårdas

Få missbrukare vårdas på tvångsinstitutioner. Det gäller framför allt missbrukare i storstadsregionerna. Det visar en ny rapport från Statens institutionsstyrelse, SiS, som för första gången gör en redogörelse länsvis.
Sture Korpi, generaldirektör på SiS, är oroad över att så få tvångsomhändertas och menar att konsekvenserna kan bli förödande. – Missbrukarna återfaller i missbruk mycket snabbt. Det kan få så allvarliga konsekvenser att missbrukarna dör. Det visar också statistik att antalet narkotikamissbrukare som dör i narkotikarelaterade händelser har ökat mycket kraftigt. I dag finns cirka 26 000 tunga narkotikamissbrukare. Antalet alkoholmissbrukare uppskattas till tiotusentals, enligt Statens institutionsstyrelse. Måste omhändertas Enligt Sture Korpi på SiS behöver de här tunga missbrukarna tvångsomhändertas för att överhuvudtaget överleva. I Stockholm uppskattas att det i dag finns 5 000 missbrukare, och bara 224 av dem tvångsomhändertogs i fjol. ”Försöker motivera” I de andra två storstadsregionerna är det lika få som tvångsvårdas enligt den nya rapporten. I västra Götalands län var det 175 och i Skåne 96. Eva Hermansson är sektionschef på socialtjänstförvaltningen i Stockholm och hennes förklaring till minskningen av tvångsomhändertagande är att det ger inte bäst resultat. – Jag tror att det hänger samman med att man försöker motivera personer att gå in på frivillig vård i första hand. En person som blir tvångsvårdad är inte motiverad till en behandling och resultatet blir därefter. Man försöker motivera så långt det går Tvångsvården mycket dyr Men Eva Hermansson menar att givetvis är kostnadsfrågan viktigt i beslutet av vilken typ av vård som missbrukaren ska få. – Absolut, det tror jag säkert för att fokus på budgeten har alla verksamheter inom kommun och landsting. En tvångsvårdsplats kostar väldigt mycket mer än en frivillig plats. Flest män Totalt tvångsomhändertogs det drygt 1 400 vuxna i fjol enligt lagen om vård av missbrukare. De flesta var män i 40-års åldern och kom från storstäderna. Generaldirektören Statens institutionsstyerlelse, Sture Korpi, menar att just där måste tvångsvården användas mer frekvent än i dag. – Om man tittar på de missbrukare som finns i Stockholm i dag, så är de i så oerhört dåligt skick att de svävar ibland mellan liv och död. De måste tas om hand under mycket betryggande och kvalificerade former. Det kan vi göra inom LVM-vården i dag. Sedan är det meningen att LVM-vården ska avlösas så fort som möjligt utan frivilliga former.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".