Nya försök att ställa Pinochet inför rätta

För ett år sen förklarade Chiles Högsta domstol att den förre diktatorn Augusto Pinochet är alltför senil för att klara av en rättegång. Men ännu är inte sista ordet sagt. På torsdagen begärde på nytt en domare att hans immunitet ska hävas så att han kan ställas inför rätta.
Det är Juan Guzman samme domare som höll Augusto Pinochet i husarrest i 42 dygn för två år sen som nu på nytt vill ställa honom inför rätta. Vill upphäva immunitet Guzman har begärt att appellationsdomstolen i Santiago ska upphäva den immunitet som Pinochet i egenskap av före detta president fortfarande åtnjuter. Fallet det gäller kallas för ”Calle Conferencia” namnet på den gata där tio av det chilenska kommunistpartiets främsta ledare greps 1976. Alla tio torterades och dödades och allt tyder på att de begravdes i en massgrav inne på en militärförläggning, men att kropparna grävdes upp ett par år senare och kastades i havet. Hemliga poliser åtalade Fem tidigare officerare som arbetade inom DINA, som den ökända hemliga polisen hette på den tiden, har åtalats som ansvariga för brottet. Men domare Guzman vill också ställa Pinochet inför rätta, antingen som intellektuellt ansvarig eller som skyddare av brottsling. Samma åtal som 2000 Det var just kategorin ”skyddare av brottsling” som Guzman använde när han i augusti år 2000 åtalade Pinochet i fallet med den så kallade ”dödskaravanen”. Den gången upphävdes Pinochets immunitet och processen mot honom kunde inledas. Men den fick ett abrupt slut när Högsta domstolen gick Pinochets försvarare till mötes och förklarade honom alltför senil för att kunna följa en rättegång. Förmodligen bara politisk gest Frågan är nu om Högsta domstolens beslut då ska betraktas som ett prejudikat. I så fall kommer domare Guzmans begäran om att upphäva Pinochets immunitet att avslås och det hela kommer mest att betraktas som en politisk gest. Troligen är det också så det kommer att gå, men alldeles säkert är det inte, inte minst beroende på Pinochets eget beteende det senaste året, då han, ofta på ett provocerande sätt, gjort vad han kunnat för att visa att han inte alls är så senil som Högsta domstolen påstår.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".