Riktlinjer inom sjukvård välkomnas

Socialstyrelsens riktlinjer för prioriteringar inom sjukvården välkomnas av Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO. Ordförande Bernt Nilsson anser att landstingen prioriterar fel, och att det får svåra konsekvenser.
- Det innebär alltså att man inte får den vård, behandling och rehabilitering som är nödvändig, och sjukdomen eller skadan förvärras, eller leder till en för tidig död, säger ordföranden för Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO, Bernt Nilsson Prioriteringar inom sjukvården är inte något nytt. Pengarna räcker helt enkelt inte till allt. Ekot har tidigare berättat om att Socialstyrelsen nu håller på att ta fram riktlinjer för prioringar för ett antal sjukdomsgrupper, till exempel: hjärtsjukdomar, astma och bröstcancer. Tanken bakom är att få en mer enhetlig praxis i landet om hur man prioriterar, och också att göra prioriteringarna öppna och möjliga att diskutera. När man i dag satsar på att till exempel bygga bort köeer, prioriterar man inte alltid efter var pengarna behövs som bäst och gör bäst nytta menar Bernt Nilsson. - Man tar det som man tycker är mest poltitskt acceptabelt, och som man kan få väljare på, säger han. Kaj Lindvall är chefläkare i koncernledningen för Stockholms läns landsting. Han tror att riktlinjerna kan göra att politikerna får lättare att fatta självständiga beslut i förhållande till olika patientgrupper. - Självklart är det svårt för politikerna att arbeta väldigt konkret mellan patientgrupper. Det finns ju starka drivkrafter inom varje gruppering. - Jag tror att de kommer att få en bättre kunskapsbas att stå på, och de kommer att känna sig säkrare när de fattar sina beslut, säger Kaj Lindvall, chefläkare i koncernledningen i Stockholms läns landsting.
Lena Pettersson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".