Geither vill få igång lånemarknaden.

USA:s regering sätter press på bankerna

Uppdaterad 19:13
President Barack Obamas regering presenterade i dag ytterligare åtgärder för att stabilisera finansmarknaden och se till att utlåningen börjar komma igång igen. Nu blir det hårdare krav på de banker som får statlig hjälp.

– Vi menar att tillgång till offentliga medel är ett privilegium, inte en rättighet, sa den nye amerikanske finansministern Timothy Geithner när han presenterade den omgjorda räddningsplanen för den amerikanska finansindustrin som kongressen först beslutade om i oktober.

Den första hälften av planen på totalt 700 miljarder dollar gick framförallt till banker för att de skulle börja låna ut pengar igen. Men lånemarknaden i USA är fortfarande låst på många håll så vill nu den nya regeringen tänka om.

Varje bank som får tillgång till pengar från planen ska genomgå vad man kallar ett stresstest, för att avgöra dess framtidsprognoser och storleken på eventuella stödpengar, regeringen vill alltså öka kontrollen över hur pengarna används.

Dessutom ska man återgå till ursprungstanken med räddningsplanen, nämligen se till att banker blir av med sina värdelösa värdepapper kopplade till bolånemarknaden. För detta skapas en fond om 500 miljarder dollar, som enligt planerna också ska finansieras av privata aktörer.

Pengar från räddningsplanen ska nu också gå till den amerikanska centralbankens försök att öka utlåningen av pengar till konsumenter i USA. Målet är att utlåningen ska öka med upp till en biljon dollar.

Slutligen ska regeringen också använda 50 miljarder dollar till att försöka sänka hårt prövade bostadsägares räntekostnader, så att utmätningsvågen av hus kan avstanna.

Marknaden reagerade inledningsvis negativt på regeringens nya plan. Enligt många analytiker är det framförallt delen som handlar om hur bankerna ska bli av med sina värdelösa tillgångar som är oklar.

Finansministern håller med om att just den delen är svår.

– Det här är väldigt svårt att göra på rätt sätt, sa Timothy Geithner till tv-kanalen CNBC.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista