Sahlins el-utspel får både ris och ros

Sverige bör koncentrera sig på att utveckla den nordiska elmarknaden istället för att bygga stora kraftledningar till kontinenten. Det sade Mona Sahlin i Ekot i morse. Utspelet har fått blandade reaktioner.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven delar Mona Sahlins syn på elproduktionen.

– Vi har idag ett något billigare elpris än låt säga Tyskland. Det är viktigt att vi kan ha det. Vi har andra konkurrensnackdelar i Sverige med långa avstånd, vi är en bit från den stora marknaden till exempel. Det är viktigt att vi kan behålla de konkurrensfördelar som vi har. Då ska vi inte ge oss in på några nya äventyr som kan riskera våra jobb.

Mona Sahlins förslag innebär att den ökning av elproduktionen som planeras i Sverige inte kan exporteras till Europa, och ett överskott på el i Sverige skulle ge lägre elpriser här hemma.

Men många har också reagerat mot förslaget idag. Jan-Åke Jacobsson är ansvarig för ett nytt havsbaserat vindkraftprojekt utanför Falkenberg. Han vill gärna se nya stora elkablar till Europa.

– Vi har ju också en chans som jag ser det. Genom att bygga de här motorvägarna så kan Sverige få en ny exportindustri. Jag tror att det är viktigt att inte bita sig fast i det vi har, utan att se möjligheter i det nya. Det ger väldigt mycket arbeten att driva och underhålla de här vindkraftverken, säger Jan-Åke Jacobsson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var i dag i Bryssel där EU arbetar för att bygga ihop elledningarna mellan medlemsländerna. Han ser bara fördelar med fler och större elkablar till resten av Europa.

– Sverige ska vara glada om vi kan få jobb i Sverige som handlar om klimatvänlig kraftproduktion, som vi sedan kan använda i export för att trycka tillbaka fossil bränsleförsörjning i Europa. Det är bra för Sverige, bra för jobben och bra för klimatet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista