Ett resultat av barnvaccinationerna är att smittkoppor har utrotats i hela världen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Vaccin ger inga allvarliga biverkningar

Nu kan man vetenskapligt bevisa att de vanligaste barnvaccinerna är säkra och effektiva. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering i en rapport som presenteras i dag.

För första gången har man gått igenom den vetenskapliga litteraturen och slutsatsen är att nyttan med vaccinerna vida överstiger risken för biverkningar, säger Anders Lindberg i SBU:s expertgrupp.

– Generellt sett kan man säga att de verkligen gör sitt jobb, att de skyddar bra mot de sjukdomar de utger sig för att skydda mot. När det gäller biverkningar så finns det men vi har inte funnit några vetenskapliga belägg för att det är vanligt eller allvarligt med sådana biverkningar. Det är lite olika för olika vacciner, säger Anders Lindberg.

SBU konstaterar i rapporten att få medicinska insatser har haft större betydelse för världens hälsa än barnvaccinationerna. En stor framgång är till exempel att smittkoppor har utrotats i hela världen.

Men när samhället rekommenderar att alla friska nyfödda barn ska vaccineras, så måste det vara en åtgärd som vilar på mycket säker grund, säger Anders Lindberg. Och risken för biverkningar måste samtidigt vara mycket liten.

– Vissa biverkningar kommer man aldrig i från, det sticker eller det blir rött och ömt och det kan ge feber men det är framförallt allvarliga biverkningar som vi vill upptäcka. Det ska nog ses lite grann i efterdebatten kring vacciner som var i slutet på 90-talet framförallt, säger Anders Lindberg.

I slutet av 90-talet växte oron för att mässlingsvaccinet skulle kunna orsaka autism, men så är det inte, säger Anders Lindberg.

– Det är ovanligt väl undersökt eftersom den här frågan och hypotesen kom upp. Därför finns det många som har gjort studier på detta på olika sätt. Därför tycker jag att vi står stadigt när man säger att den här hypotesen inte har något stöd, jag är inte orolig för detta, säger Anders Lindberg.

Det man kan vara orolig för är de återkommande mässlingsutbrotten i Europa, där barn inte vaccineras i lika hög utsträckning som i Sverige, säger Anders Lindberg.

– Det innebär att även de få som är ovaccinerade här får ett indirekt skydd genom sina kamrater, när alla runtomkring är vaccinerade så sprids inte smittan och då kan enstaka ovaccinerade faktiskt vara skyddade tills de möter någon som är smittsam. Om vi då har mässlingsutbrott på kontinenten så har man inget skydd om man inte är vaccinerad, säger Anders Lindberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista