Om 15-åringen fälls i tingsrätten riskerar han böter. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Tonåring åtalas för grymtning mot polis

En 15-årig pojke i Stockholm åtalas för att ha kallat två poliser för grisar. Pojken misstänks för att i december förra året ha gått fram till poliserna, grymtat som en gris och bland annat sagt att han hatar poliser.

15-åringens advokat, Clea Sangborn, tycker att åtalet är mycket märkligt.

– För mig framstår det som väldigt, väldigt märkligt, mot bakgrund av vad som har kommit fram om vad de här poliserna i Malmö har sagt till ungdomarna där. Det är precis som om polisen får säga fruktansvärda saker och ungdomarna får inte ens säga gris då. Det är ju orättvist och sänder felaktiga saker från rättssamhället, säger Clea Sangborn.

Det var i december förra året som den 15-årige pojken, enligt anmälan, gick fram till två poliser i Solna Centrum och kallade dem för grisar. Han ska också ha grymtat som en gris och sagt att han hatar poliser. Trots att han efteråt erkände att han betett sig olämpligt polisanmäldes han och i går åtalades 15-åringen vid Solna tingsrätt för förolämpning. Om han fälls riskerar han böter.

Poliser har i vanliga fall en hög tolerans mot skällsord, menar Mats Eriksson som är informationsansvarig på Västerortspolisen i Stockholm, där de två poliserna arbetar: Men samtidigt har de skyldighet att rapportera ett misstänkt brott, säger han.

– Jag tror att poliserna har en större tolerans, absolut, men om ett brott har begåtts har vi rapporteringsskyldighet och det är viktigt att framhäva.

Ska man alltid, när man blir kallad för gris, anmäla det?

– Nej, det kanske man inte alltid ska göra. Men i just det här fallet tror jag att man hade större anledning att göra det, eftersom det också var så fullständigt oprovocerat, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista