Militanta palestinier släpps

Israel friger ett 50-tal fångar från de militanta palestinska grupperna Hamas och islamiska Jihad, uppger den israeliska tidningen Haaretz. Många israeler är upprörda över att även fångar som varit inblandade i självmordsattacker kan släppas.
– Jag tycker att de som har blod på sina händer inte ska släppas, de borde sitta i fängelse, säger Shlomi Osarko. Shlomi Osarko har sitt bageri inne på den stora marknaden i Jerusalem där så många självmordsattentat skett. Själv har han varit med om fem attentat och hållit de döende i sina armar. Lär väcka ramaskri Den israeliska regeringens hållning har hela tiden varit att de fångar som tillhör grupper som Hamas och islamiska Jihad, vilka stått bakom merparten av självmordsattackerna i Israel inte ska friges. Dagens omsvängningen lär väcka ramaskrin i Israel där omkring 700 människor dödats i sådana attentat de senaste tre åren. – Det kommer att få mig att känna mig väldigt otrygg, upprörd och arg. Jag tycker inte att det gått tillräckligt lång tid från det att fredsprocessen startade och eftersom den varit lite instabil hittills så tycker jag inte att det man redan nu ska ta ett sådant steg, säger Ruthie Thick. Militanta grupper Det talas nu om att cirka 400 palestinska fångar ska friges inom de närmaste dagarna och av dem alltså ett 50-tal från militanta palestinska grupper. Men Israel håller mer än6 000 palestinska fångar, många av dem sitter utan rättegång. De militanta palestinierna har efter att vapenvilan utlystes för några veckor sedan sagt att alla fångar måste friges för att vapenvilan ska fortsätta att gälla. Inhemsk storm Om den palestinske premiärministern Mahmoud Abbas som förhandlar med israelerna nu kan peka på framgångar för den palestinska sidan, så stärks i alla fall hans ställning. Abbas förhandlingspart på den israeliska sidan premiärminister Ariel Sharon har däremot en inhemsk storm att vänta. – Jag förlorade flera vänner i en självmordsattack förra året och trodde att det var otänkbart att någon som planerade och som varit aktivt inblandad i en terrorattack skulle kunna släppas. Människor dödar andra människor över hela världen och de sätts i fängelse och där får de stanna hela livet, säger Pearl Peller.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".