Dyrare försäkring för kvinnliga bilförare

Kvinnor i åldrarna 40-50 år får betala högre premie för sin bilförsäkring än vad jämngamla män får göra. Det är försäkringsbolagen If och Folksam väljer att ta ut en högre premie av kvinnor för att de menar att deras skador kostar bolagen mer. På Vägverket säger man dock att kvinnliga förare mellan 40-50 år är en trafiksäker grupp.
Det är försäkringsbolagen If och Folksam som genom egna undersökningar har visat att kostnaden för skador orsakade av kvinnor kostar mer än män i den här åldern och därför väljer bolagen att ta ut en högre premie. – Vi tar betalt efter vad våra resultat visar och så försöker vi fördela de här totala kostnaderna så rättvist som vi tycker vi kan göra. Vi försöker avspegla i våra priser vad som händer i verkligheten, säger Kjell Wirén, chef för skaderegleringen på Folksam. Kvinnor betalar mer Det som enligt Kjell Wirén händer i verkligheten är att den totala skadekostnaden för kvinnor mellan 40-50 år är högre än för män i samma ålder. Därför får kvinnorna betala mellan sju och åtta procents högre premie för trafikförsäkringen. Vad det handlar om för skador har Kjell Wirén dock svårt att ange. – Det finns en del olika teorier kring det här, bland annat att kvinnor kör lite sämre bilar. Vi vet att kvinnor just i den här åldern har lite större benägenhet att få whiplashskador. Det finns ett antal sådana här faktorer som kan spela in, säger han. Man skulle gärna vilja veta vad det är för skador som är större för kvinnliga förare än för manliga förare? – Det finns en mängd faktorer. Jag kan inte gå in och diskutera alla dem här. Vi ser resultatet av vad som händer i trafiken och det omsätter vi i premien. Kvinnor säker grupp En del av skadorna som uppkommer är när en person är inblandad i en trafikolycka men den statistiken visar inte att det är kvinnor mellan 40-50 år som står för de flesta olyckorna. Det säger Vägverkets statistiker Thomas Lekander. – Just i den här åldersgruppen är det betydligt fler män som är inblandade i vägtrafikolyckor som medför personskada än kvinnor, det är ungefär dubbelt så många män jämfört med kvinnor. Egentligen i det perspektiv som jag ser så utgör nog den här åldersgruppen kvinnliga bilförare en av de säkraste grupperna, säger Thomas Lekander, statistiker vid Vägverket.
Lisen Elowson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".