Många ljuspunkter i Ericssons rapport

Ericssons aktie stiger kraftigt på börsen efter att bolaget i morse presenterade sin kvartalsrapport. Vid lunchtid hade aktien stigit med 23 procent till 10 och 80. En av dom viktigaste orsakerna till uppgången är att det gått oväntat bra för Ericssons viktigaste affärsområde: mobiltelesystem.
Det fanns flera anledningar för Ericssonledningen att dra på smilbanden i dag när det var dags att presentera rapporten för månaderna april maj och juni. Visserligen blev det en ny förlust, 3,5 miljarder kronor för perioden, till stor del beroende på kostnader i samband med nedskäörningarna inom företaget. Men resultatet var mycket bättre än vad aktiemarknaden hade väntat sig, och ledningen med vd:n Carl henrik Svanberg i spetsen var inte sena att peka på de positiva signalerna. Det viktiga området för system, alltså utrustning och teknik för främst mobilnät, gjorde faktiskt vinst under perioden. Och det tillsammans med en orderingång som ökade med fem procent jämfört med första kvartalet i år, bidrog till att aktien under förmiddagen steg kraftigt på stockholmsbörsen. Och helena nordman knutsson på öhman fondkommission är inte förvånad över att aktien steg eftersom resultatet var så bra. Totalt uppgick Ericssons försäljning till 27,6 miljarder kronor under kvartalet, en kraftig minskning jämfört med de 38,5 miljarder företaget sålde för motsvarande period i fjol. Men vd Carl Henrik svanberg tycktes ta den minskningen med jämnmod. Signalen han och övriga ledniongen vill sända ut nu är att bolaget efter alla neddragningar och kriser står starkt rustat och saka visa vinst senare i år, ovavsett om konjunkturen vänder eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".