SKL granskar a-kasseregler för brandmän

Nya a-kasseregler gör att deltidsbrandmän som blir arbetslösa också måste säga upp sig från brandkåren för att få full a-kassa. Nu ska Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, granska hur reglerna slår.

– Vi får sätta oss in i det här och titta på konsekvenserna av de nya reglerna i a-kassan. Slår de på ett negativt sätt mot den här gruppen, som har tjänstgöring i form av beredskap, får vi se om det finns anledning att göra någonting, säger Lena Emanuelsson, som är chef på SKL:s förhandlingssektion.

Deltidsbrandmän som blivit av med sina ordinarie jobb hamnar i kläm i a-kassans nya deltidsregler. Varje gång de åker på en utryckning, eller en övning, räknas det som deltidsarbete. Efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan.

Då tvingas de välja, att stanna kvar i brandkåren och mista a-kassan eller sluta och få full ersättning. För de brandmän Sveriges Radio pratat med är valet givet av ekonomiska skäl. Det skapar bekymmer för bemanning och brandsäkerhet ute i landet.

Brandmännens riksförbund har redan agerat i frågan, genom att försöka få arbetsmarknadsdepartementet att göra ett undantag i reglerna.

Inviten har avvisats av departementets statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Hon anser att eventuella problem med brandsäkerheten är kommunernas bekymmer. Kommunerna får se till att anställa de brandmän de behöver, menar hon.

Men det inget som Lena Emanuelsson tror på för redan ansträngda kommuner.

– Att ha heltidsanställda brandmän runt om i hela landet är nog inte en framkomlig väg. Systemet som finns i glesbygd, och även på andra håll, är väl fungerande. Skulle det visa sig att systemet inte fungerar längre får det naturligtvis konsekvenser, men vi har inte sett det hittills, säger Lena Emanuelsson.

Anna Nyström, SR Örebro
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista