Polisfacket vill värna om polisens speciella kompetens. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Polisförbundet:

"Civilanställda ska inte göra polisjobb"

En utredning inom polisen föreslår mer makt till civila utredare. Men förslaget får kalla handen av Polisförbundet som i ett remissvar skriver att de civila saknar kompetens för att utreda brott.

Ordvalet upprör de civilanställda. Tom Johnson är deras fackliga representant.

– Andra som har haft med de brottsutredare som är tjänstemän men som inte är poliser att göra vet vilken oerhörd kompetens de har. Naturligtvis är det kränkande att höra att de inte är värda någonting, särskilt efter att parterna har undertecknat ett värdegrundsdokument där man ska ha respekt för andra. Det tycker jag att man bryter kraftigt emot med ett sådant här remissvar, säger Tom Johnson.

Det är utredaren Holger Radner som vill ge polisens civilanställda större befogenheter vid brottsutredningar. Fler utredare kan ge fler uppklarade brott är tanken.

Redan i dag deltar civila polistjänstemän i brottsutredningar, inom vissa ramar. Holger Radner vill slopa begränsningarna.

Bland annat föreslår han att civila utredare ska kunna hålla förhör och inleda förundersökningar. De ska också få rätt att delge brottsmisstanke vid grövre brott.

I sitt remissvar skriver Polisförbundet att de civila tjänstemännen saknar den kompetens som polisen har. De kan inte processrätt lika bra och de utgör en risk eftersom de inte har utbildats för att ingripa fysiskt.

Låt dem istället agera sekreterare, kopiera papper, diarieföra och boka bilar, skriver Polisförbundet.

– Det där är faktiskt en lögn, förutom den praktiska erfarenheten är det så att de flesta har gått utbildningar på polishögskolan just riktat mot brottsutredning. Det har varit på 17, 14 och 10 veckor, så jag skulle vilja säga att de har större kompetens, säger Tom Johnson.

Större kompetens än polismän?

– Ja, säger Tom Johnson.

Polisförbundets andre vice ordförande Lars Bergman säger att det handlar om att fördela rollerna. Alla är viktiga, men var och en med sin kompetens, säger han.

– Det är inte så att polisen ska inkränka på åklagarens område, där finns det ju också en gränsdragning. Man kan se det här som en nivå med olika kompetenser, åklagaren har en speciell kompetens och polisen har en speciell kompetens, säger Lars Bergman.

Han beklagar att de civilanställda känt sig förolämpade av Polisförbundets remissvar.

– Det tycker jag är väldigt beklagligt, det är inte alls syftet, att vi ska kränka varandra. Det vi lyfter fram är vad rättegångsbalken i dag säger om civila brottsutredare, säger Lars Bergman.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".