Skatteverket:

Skatteregler för handelsbolag bör ändras

Skatteverket anser att handels- och kommanditbolag är särskilt svåra att granska och vill därför att finansdepartementet ska se över skattelagstifningen.

Skattefusket i handels- och kommanditbolag förekommer framför allt i vissa branscher, säger Per Göransson, skatterevisor på Skatteverket.

– Den här typen av skatteplanering förekommer i branscher där det finns välutbildade och det finns vinster att fördela. Det är läkare, tandläkare, datakonsulter och fastighetsmäklare. Den typen av yrken som har en stark ställning på arbetsmarknaden där de själva kan välja att driva sin verksamhet i ett företag i stället för att vara anställd, säger Per Göransson.

För fjärde året specialgranskar Skatteverket i Stockholm och Göteborg bolagsformerna handelsbolag och kommanditbolag för att upptäcka otillåten skatteplanering.

Det är något av det krångligaste Skatteverket har att granska, säger Per Göransson. Under 2008 avsatte Skatteverket i Stockholm sju heltidstjänster till granskningen, trots det hann man bara med 24 granskningar.

– 24 revisioner har slutförts i Stockholm, det är klart att det är ett litet antal företag som har reviderats. Det finns 30 000 registrerade handelsbolag i Stockholm, säger Per Göransson.

De revisioner som gjorts har avslöjat att många handels- och kommanditbolag startas med syftet att ägarna ska skatteplanera.

– Vi har sett några fall där vi redan från början kan se att orsaken till att man har påbörjat rörelsen med ett handelsbolag har varit att kringgå skatt, säger Per Göransson.

Viss skatteplanering är tillåten. En fysisk person kan till exempel starta ett handelsbolag som ägs av personen i fråga tillsammans med hans eget aktiebolag.

Man får däremot inte fördela vinsten från handelsbolaget så att man får otillåtna skattefördelar, alltså kommer undan en del av skatten.

För att upptäcka fusket måste Skatteverket granska många deklarationer och näringsbilagor för att reda ut ett enda fall av otillåten skatteplanering.

– Tillsammans kan det ju innebära ett tjugotal deklarationer som man ska gå igenom och granska, säger Per Göransson.

Skatteverket vill att reglerna för handelsbolag och kommanditbolag görs om så att både granskningen blev lättare och att det blir svårare att komma undan skatten, säger Per Göransson.

– Det kan finnas skäl att titta över skattelagstiftningen när det gäller handels- och kommanditbolag. Det får ju finansdepartementet titta på. Vi skulle ju gärna se att regelverket blir lättare, säger Per Göransson.

Det är inte så att det är Skatteverket som har för lite kunskap?

– Det finns en kunskapsbrist även hos Skatteverket. Vi skulle behöva utveckla vår kompetens när det gäller att granska de här handelsbolagen, absolut. Det är svårt, säger Per Göransson.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".