Vapenvila på Filippinerna

Den filippinska regeringen och den muslimska separatistgerilla MILF har enats om en vapenvila. Samtidigt sade Filippinernas president Gloria Arroyo att alla anklagelser emot MILF:s ledare angående inblandning i terrordåd tas tillbaka. Det var ett av rebellernas huvudkrav för att fortsätta samtalen.
Moros islamiska befrielsefront, MILF, är landets största muslimska gerillarörelse och har slagits för en egen muslimsk stat i södra delarna av Filippinerna i 25 år. Anklagas för bombdåd Den filippinska regeringen har anklagat separatiströrelsen för att ligga bakom en lång rad av bombdåd som dödat och skadat civila. Bara i år räknar man med att attentaten krävt 100 människors liv. Regeringen i Filippinerna, i USA och på andra håll i Sydostasien har också anklagat MILF för att ha kontakt med det sydostasiatiska islamistiska terrornätverket Jemaah Islamiyah, som av många tros ligga bakom bombdådet på Bali i oktober förra året. Bland annat misstänker man att MILF hjälpt till med träningen av indoneser i Jemaah Islamiyah. Allt detta har MILF förnekat. Hotade med svarta listan I maj i år krävde Filippinernas president Arroyo att separatistgerilla upphör med attentaten och klipper alla band till utländska terrororganisationer innan den 1 juni, annars skulle hon se till att de hamnade på USA:s svarta lista över terrororganisationer. Nu har Filippinernas regering och MILF enats om vapenvila. Alla anklagelser mot MILF:s ledare om inblandning i terrorattentat tas tillbaka och ledarna garanteras fri lejd. Malaysia, som tagit på sig en medlarroll, ska också placera ut observatörer i Mindanao i södra Filippinerna. Fredsförhandlingarna kan komma att starta redan nästa vecka i Malaysia. Jagar fånge på rymmen I dag krävde också president Arroyo att MILF hjälper till i jakten på den förrymde Jemaah Islamiyah terroristen och bombexperten, som försvann från sin cell i Manila i början av veckan. Det skulle vara ett bra tillfälle, anser man från regeringshåll, att bevisa att MILF tar avstånd från terrorhandlingar.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".