Hyresrätter och borätter i samma hus

En helt ny form av bostadsfastighet håller på att byggas i Västerås. Halva huset blir kommunala hyresrätter och den andra halvan blir bostadsrätter.

I kvarteret Kleopatra i centrala Västerås byggs nu för för första gången i Sverige en fastighet med både hyres- och bostadsrätter. Totalt blir det 30 hyresrätter och 36 bostadsrätter.

Kombinationen är nödvändig för att finansiera hyresrätterna.

– För oss är det här en smart lösning för att få fram bostäder i en situation då det är ganska svårt att få lönsamhet i hyresrätter. Man har tagit bort de bidrag och subventioner som fanns för att bygga hyresrätter, medan en subvention i form av att räntebidraget är kvar. Bygger man likadana lägenheter blir det dyrare att bo i hyresrätten, säger Fredrik Törnqvist, vd på det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås.

Om Mimer hade byggt bara hyresrätter hade hyrorna hamnat på 1 650 kronor per kvadratmeter och år. Det är 11 400 kronor i månaden för en trea i huset. Med bostadsrätternas hjälp stannar nu hyran på 1 400 kronor per kvadratmeter. Det ger 9 600 kronor i månaden.

Men Fredrik Törnqvist vill inte säga att bostadsrätterna på detta sätt får subventionera hyreslägenheterna.

– När vi gör en upphandling av hela kvarteret sparar vi pengar samtidigt som vi förstås tjänar lite på bostadsrätterna. Då får vi en bra ekonomi även på det som blir kvar och ägs av Mimer.

Bostadsrätterna kostar 21 000 kronor per kvadratmeter i kvarteret Kleopatra. Det är ett marknadspris säger Fredrik Törnqvist. 22 av de 36 bostadsrätterna är redan sålda, fast inflyttningen sker först om ett år.

En trea kostar cirka 1,7 miljoner och nu är det billigare att köpa än att hyra lägenhet här, även om man lånar till hela beloppet. Men hyresrätterna har lika hög standard som bostadsrätterna, så här finns valfrihet säger Fredrik Törnqvist.

– Hyresrätten har fördelen att man inte tar den finansiella risken som man tar om man köper och man kan ofta få lite mer service. I bostadsrätten kan man både tjäna och förlora pengar och också vara med och påverka mer, säger Fredrik Törnqvist.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".