Regeringen vill samarbeta mer med USA

Den svenska regeringen söker nu samarbete med den nya amerikanska administrationen. Det första mötet på ministernivå skedde på tisdagskvällen, när biståndsminister Gunilla Carlsson träffade sin nya amerikanska kollega i Washington.

På agendan stod bland annat ökad samordning kring biståndspolitiken.

– Se till att vi jobbar mer tillsammans transatlantiskt. Sverige och USA har väldigt mycket gemensamt och vi kan göra många saker gemensamt. Framförallt nu, med vårt ledarskap i EU, ska vi se till att vi faktiskt jobbar mer jämbördigt och jämspelt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Den svenska regeringen hoppas på ett nära samarbete med president Barack Obamas administration, och försöker nu plöja mark inför det svenska ordförandeskapet i EU nästa halvår.

Biståndsminister Gunilla Carlsson hade möten i Washington med två av Barack Obamas nära medarbetare, biträdande utrikesministern Jacob Lew och säkerhetspolitiska rådgivaren Samantha Power.

Sverige försöker driva på för större samverkan mellan EU och USA, bland annat när det gäller att bekämpa fattigdomen i världen.

– EU och USA kan göra mer tillsammans, både när det gäller analys och insatser, för att få bättre resultat, säger Gunilla Carlsson.

Vad kan det handla om för samarbete?

– Till exempel livsmedelskrisen, som är långt ifrån över. Kanske 70-80 miljoner människor riskerar att falla tillbaka i fattigdom och hunger. Då är det viktigt att se hur jordbrukspolitiken ser ut, hur vi jobbar med handelspolitiken och hur vi kan skapa bättre förutsättningar för att stötta jordbruk i utvecklingsländerna. Det har EU och USA inte gjort tillräckligt väl tidigare.

Ett annat område där det kan bli mer samordning av biståndet är Afghanistan. President Obama har flaggat för att han kommer att trappa upp den militära insatsen där, och parallellt med det också öka USA:s bistånd för att bygga upp Afghanistan.

Där måste USA bli öppnare. Det behövs mer insyn och mer samverkan kring biståndet, menar Gunilla Carlsson

– Vi behöver jobba mer jämbördigt och tillsammans. Det är som att vi har olika analyser, inte minst i de här sköra situationerna som Irak och Afghanistan. USA bör nu erkänna mer multilateralt samarbete och se till att FN har en tydlig roll för att få resultat och effektivitet. Men EU ska också se till att agera mer samfällt och vara lättare att jobba med, säger Gunilla Carlsson.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".