Historiskt ögonblick. Tsvangirai svär eden framför sin antagonist Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Glädje i Zimbabwe när Tsvangirai svors in

Uppdaterad 17:00
Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai svors i dag in som landets nye premiärminister. Den nya samlingsregeringen är ett framförhandlat arrangemang för en delning av makten i det sönderkörda landet mellan presidenten Robert Mugabes Zanu-PF och Tsvangirais parti MDC.

För många i Zimbabwe var det en fantastisk scen, med diktatorn sedan snart tre decennier, presidenten Mugabe ceremoniellt göra Tsvangirai till sin premiärminister, det senaste decenniets oppositionsledare, som brutalt misshandlats och konstant utmålats som landsförrädare.

För ett år sedan vann han både parlaments- och presidentvalet men klev av inför en avgörande omgång sedan hundratals av hans anhängare slagits ihjäl av Mugabes folk.

Tsvangirai försvarade i tisdags sitt deltagande i det av grannstaterna framförhandlade maktdelningsarrangemanget med bilden av Zimbabwe som en buss balanserande vid avgrunden, hjälpte han inte till nu skulle alla störta med ner.

Men han hade heller knappast något val, trycket från grannländerna har varit enormt liksom förväntningarna inne i landet. Uppgiften, för de båda, är överväldigande, ekonomin har kollapsat, valutan är värdelös, utbildning och hälsovård har kollapsat, arbetslösheten är 94 procent, inte ens riksbankens anställda har fått lön på flera månader, 60 000 har insjuknat i kolera.

Den stora frågan är om Tsvangirai får verklig makt att vända utvecklingen. Skeptiker har sagt att arrangemanget är en fälla, gillrad av Mugabe som inte tänker ge ifrån sig den verkliga makten.

Ett första test var Tsvangirais ultimatum att alla politiska fångar från hans parti skulle friges före ceremonin i dag, det blev de inte.

Mugabe hoppas att USA och EU ska belöna arrangemanget genom att skrota alla sanktioner honom själv och den härskande klicken.

Tsvangirai hoppas få hjälp att få Zimbabwe på fötter med massivt internationellt bistånd, då får han folkets belöning och besegrar Mugabe. Men det är ett moment 22, biståndsgivarna vill först se samregerandet fungera.

Risken för Zimbabwe är att de två partiernas maktkamp bara förflyttas ända in i regeringens ministerier.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".