Risk för högre elpriser utan regn

Det varma och torra vädret i Norrland gör att elpriserna kommer att vara fortsatt höga. Vattennivån i kraftbolagens magasin är just nu mycket lägre än normalt och det kommer krävas regn i flera veckor för att fylla magasinen före hösten, annars är risken stor att elpriserna stiger igen.
– Det är en avreglerad marknad och som regel brukar då elpriset stiga om det blir litet utbud och tvärtom om det blir ett stort utbud, säger Anders Lind, vd för Vattenregleringsföretagen, med ansvar för flera av vattenmagasinen. – Några veckors regn skulle behövas för att komma i fas just nu. Under lägstanivån I de norra delarna av landet har det varit torrt väder sedan midsommar och vattenflödet i älvarna ligger just nu under den lägstanivå som kraftbolagen satt upp. Det här gör att magasinen inte fylls på i den takt som de brukar. Vattenmängden i magasinen ligger nu 25 procent under det normala och det är den lägsta nivån på sju år. Mindre vårflod Det är vid den här tiden på året som vattenmagasinen, i det närmaste, bör vara helt fyllda för att vattnet ska räcka till vinterns elproduktion. Men uteblivet regn och mindre vårflod än väntat gör att vattenflödet i älvarna är mindre än normalt. – Ja, sedan i maj har vi ju haft en låg tillrinning om man ser generellt över älvssystemen och det har ju naturligtvis då fått till följd att också magasinen inte är så fulla som de brukar vara normalt, säger Anders Lind. Små mängder regn Enligt SMHI väntas det nu mera ostadigt väder i landets norra delar. I nästa vecka kommer det en del regn men det rör sig troligen om ganska små mängder. Enligt det statliga energibolaget Vattenfall, som står för omkring hälften av vattenkraften i Sverige är det för tidigt att oroa sig för höjda elpriser. Det är inte sannolikt att det blir som förra året då elpriserna ökade kraftigt på grund av sommartorkan, enligt Seth Persson som är chef för Vattenfalls produktionsplanering. – Risk finns det men den är ganska liten. Sannolikheten för att det ska bli som förra året är en på hundra. Att priserna är fortsatt högre än normalt, det kommer de nog att vara. Det är mycket torrare än normalt men situationen är inte alarmerande, säger Seth Persson på Vattenfall.
Robert Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".