Rekordresultat för Telia Sonera

Telia Sonera ökade vinsten förra året. Sista kvartalet blev vinsten närmare 6,6 miljarder kronor, och för hela 2008 blev vinsten ungefär 30 miljarder kronor.

– Det är ett rekordresultat och det är väl bra i de här tiderna, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Hur lyckades ni med det?

– Vår industri är mindre påverkad av den här situationen än andra industrier. Sedan tror jag att vi har varit ganska duktiga också.

Telia Soneras vinst steg till rekordnivåer under 2008. Vinsten sista kvartalet blev 6,6 miljarder, ungefär 800 miljoner bättre än 2007. Helårsresultatet på 30 miljarder kronor är närmare 3 miljarder bättre än 2007. Telia Soneras tillväxt förra året var 4,5 procent.

Trots den ekonomiska nedgången finns det enligt Lars Nyberg inga direkta tecken på en nedgång på Telia Soneras marknader.

– Jag är försiktigt optimistisk. Vi tror att vi ska växa någonting, men med hur mycket vet vi inte. Det är klart att vi får vara väldigt observanta på vad som händer och vara beredda att vidta åtgärder om någonting skulle ändras inom vår industri. Osäkerhet är väl ordet, säger Lars Nyberg.

Kan man se någon historisk parallell till när en nedgång kan komma i er bransch jämfört med övriga?

– Ja, den kommer senare. I de fall vi får en stor arbetslöshet tror jag att vi får en stor påverkan på vår verksamhet.

Lars Nyberg menar också att Telia Sonera har en stark ställning med ganska mycket pengar i kassan. Den ekonomiska nedgången kan innebära en möjlighet att kapa åt sig marknadsandelar om konkurrenter måste spara för att de har en sämre finansiell ställning än vad Telia Sonera har.

Sedan tidigare har Telia Sonera aviserat personalnedskärningar. Så sent som i januari varslades 1 200 personer i Sverige. Framför allt handlar det om personal som arbetar inom Telia Soneras affärsområde för bredband.

Förhandlingarna med tjänstemannafacket Unionen har gått trögt. Lars Nyberg menar nu att Unionen förhalar processen, och att det skadar både Telia Sonera och personalen.

– Min uppfattning är att Unionen har valt att fördröja, försena och försvåra att effektivera de här besparingarna. Det är inte bra för företaget men, än värre, så är det dåligt för våra anställda. De får leva i osäkerhet ytterligare något kvartal eller två, säger Lars Nyberg.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".