Försvaret granskar representation

Försvaret ska nu granska om höga officerare, där ibland ÖB Johan Hederstedt, brutit mot reglerna när deras fruar fått betalt för att följa med på middagar och fester i Sverige. Det säger tjänsteförrättande ÖB, generallöjtnant Johan Kihl till Ekot.
Det är Svenska Dagbladet som publicerat uppgifter om att fruarna till flera höga officerare regelbundet tagit betalt för att följa med sina män på middagar och baler i Sverige. Enligt Johan Kihl ska försvaret normalt inte betala lön till fruarna när de följer med på den här typen av tillställningar men det kan finnas undantag. – Vad jag kan tänka mig det skulle vara om det är något speciellt om det är något stort arrangemang som inträffar en vardag eller i anslutning till en vardag, säger Johan Kihl. Enligt uppgift som har farmkommit här så kan man ju ha brutit mot reglerna, det kommer ni att titta på? – Ja, självklart. Enligt försvarets interna regler kan fruarna bli tillfälligt anställda av försvaret för att följa med sin män vid officiella besök från utländska militärer. Det kan gälla besök i Sverige eller resor utomlands. Inte middag eller bal Besöket måste dock vara av formell natur och det får till exempel inte vara kurser eller utställningar. Middagar och baler anses alltså inte heller vara något som fruarna normalt ska få betalt för att närvara på. De officersfruar som får tillfällig anställning inom försvaret får en dagpenning baserad på en månadslön på 22 000 kronor. Förmånen gäller ett trettiotal generaler och deras respektive. Generallöjtnant Johan Kihl kan inte svara på hur stor kostnaden det här innebär för försvaret, men han tycker att det är en bra förmån som myndigheten har: – Ja, det tycker jag. Med tanke på att försvaret de senaste åren tvingats spara mycket pengar, är det rimligt system det här då? – Ja, det tycker jag nog att det är för att de gör en väldigt stor insats och det är väldigt mycket obetalt arbet som man genomför. Det här är bara en droppe i havet i förhållande till den insats som de gör. Myndighet avgör Om make eller maka ska få betalat vid representationsresor avgörs av varje enskild myndighet. Flera myndigheter som Ekot varit i kontakt med ger ingen ersättning till medföljande resenär, det gäller bland annat Vägverket och Sjöfartsverket. Det gäller också på Räddningsverket, som likt försvaret har många utländska kontakter. – Att någon medföljande skulle på något sätt bli inblandad i arbetet det är nog ytterst sällan förekommande om det över huvud taget skulle förekomma. Det är ingenting som ersätts i så fall, säger Karin Viklund, pressekretare på Räddningsverket. Ekot har sökt ÖB Johan Hederstedt för att få en kommentar men han vill inte bli intervjuad med hänvisning till att han har semester.
Jonas Alsgren och Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".