Bopriserna vände uppåt i januari

Nu vänder det på bostadsmarknaden. Priserna på bostadsrätter gick upp 5 procent i januari, och villapriserna gick upp 4 procent. Vändningen kommer överraskande för fastighetsmäklarna.

– Ja, lite överraskad är jag att det har vänt så snabbt, med tanke på de siffror och den finanskris som var under hösten, säger Per Johnler, som är vd på Fastighetsbyrån.

Nu börjar det bli uppåt bland fastighetsmäklarna. Efter höstens nedgång, ser de plussiffror i alla bostadskategorier. Priserna på bostadsrätter har gått upp 5 procent för hela landet. Ökningen är 7 procent i Storstockholm och 8 procent i centrala Göteborg.

Villapriserna gick upp 4 procent för riket, med Stormalmö i topp, där priserna gick upp 14 procent.

Konjunkturutvecklingen står mot sänkta räntor, säger fastighetsmäklarna. Nu är det Riksbankens förra räntesänkning som slår igenom. Per Johnler talar till och med om en ”het” bostadsmarknad redan i vår.

– Den enkla förklaringen är att Riksbanken har sänkt räntan så mycket som man har gjort. Nu kom ytterligare en räntesänkning, som gör att jag tror att det kommer att bli en ganska het marknad under våren, säger Per Johnler.

Fastighetsprofessor Stellan Lundström på KTH påminner ständigt om att det är läget på arbetsmarknaden som styr bostadspriserna. Han tror inte att prisuppgången blir långvarig, även om en del kan fynda på bostadsmarknaden i dag.

– Om varselvågen fortsätter i höst tror jag inte på en fortsatt prisuppgång, säger Stellan Lundström

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".