Säkerhetspolitiken var i fokus i Moskva.

Ryssland och EU i hårda förhandlingar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt deltog i dag i överläggningar i Moskva när den så kallade EU-trojkan mötte den ryske utrikesministern. En av huvudfrågorna på dagordningen var säkerhetspolitik, ett område där EU och Ryssland i vissa fall har mycket svårt att komma överens enligt Carl Bildt.

– Det finns frågar där vi är distinkt oense, synen på situationen i södra Kaukasus och flyktingars möjlighet att återvända hade vi en lång och upphetsad diskussion om. Där tycker vi att flyktingar ska ha rätt att återvända, men där Ryssland kanske har en något annorlunda inställnings, säger Carl Bildt.   

Femdagarskriget mellan Ryssland och Georgien i augusti förra året har ytterligare förvärrat den sedan länge allvarliga situationen där georgiska flyktingar inte kan återvända till sina hem i utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien.

EU-trojkan består av företrädare för EU-kommissionen och utrikesministrarna från nuvarande EU-ordförandelandet Tjeckien samt Sverige som tar över ordförandeskapet i sommar. Mötet i dag i Moskva med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov präglades av diskussioner om säkerhetspolitik i Europa, Kaukasus och Mellanöstern.

Lavrov framförde på nytt den ryska kritiken mot försvarsalliansen Natos planer på missilförsvarssystem på EU:s territorium i Rysslands omedelbara närhet. EU-trojkan ville å sin sida ha en långsiktig lösning när det gäller möjligheterna för FN och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE att övervaka det fortfarande instabila södra Kaukasus, en fråga Carl Bildt tycker måste diskuteras vidare.

– Vi har ju fått en möjlighet att åtminstone tillfälligt förlänga FN-närvaron i Abkasien, det är bra. Men i övrigt fortsätter diskussionerna, framför allt om OSSE:s möjlighet till närvaro i Sydossetien, där det enligt vår mening finns en förpliktelse från rysk sida att verka för detta, men vi har inte sett så mycket av det, säger Carl Bildt.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".