Ryssland får kritik för övergrepp i Tjetjenien

Människorättsorganisationen Helsingforsgruppen kritiserar de ryska myndigheterna hårt i en ny rapport om Tjetjenien. Övergreppen mot befolkningen bara fortsätter, trots att Moskva lovat förbättringar, heter det i granskningen.
Helsingforsgruppen skriver i sin rapport att Tjetjeniens invånare ständigt är utsatta för terrorism. Gruppen anklagar de ryska myndigheterna för att vara både ineffektiva och oseriösa i sina försök att skapa normala förhållanden i utbrytarrepubliken på Kaukasusbergens nordsida. I själva verket, heter det i det nedslående dokumentet, är de ryska styrkorna i Tjetjenien en del av problemet. De bidrar själva till att laglösheten blivit vardag i området. Ständiga våldsdåd och annan kriminalitet plågar Tjetjenien. De ryska styrkorna uppges av lokalbefolkningen utföra mord, våldtäkter och andra övergrepp. Det sker, skriver Helsingforsgruppen, i skuggan av de så kallade rensningsaktionerna som riktas mot rebellerna. Det kriget har nu pågått i fyra år och inget slut kan skönjas.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".