Polisen misstänker illegal vargjakt

Polisen i Sverige utreder för närvarande 13 fall där man misstänker att vargar skjutits eller på annat sätt dödats illegalt. Men hittills har det varit svårt för polisen att hitta tillräckligt med bevis. På miljöbrottsenheten i Uppsala har två utredningar lagts ner i brist på bevis.
– Det är få som är så extremt svåra att uppklara som jaktbrott. Det finns flera skäl till det, dels att brottet begås ute i terrängen och det finns inga vittnen, dels att vi sällan har vare sig gärningsman eller kropp att jobba med. Dessutom undanröjs kroppen så vi kan inte ens åka ut till en brottsplats och säkra bevis genom att hitta blodspår, hår, kulor och så vidare. – Vi vet inte ens var det har skett, bara plötsligt var ytterligare en varg borta, säger Errol Colman, kriminalinspektör på miljöbrottsenheten i Uppsala. Vargstammen minskar Under flera år har den svenska vargstammen vuxit i antal, men i fjol skedde ett trendbrott. För första gången kunde forskarna slå fast att antalet vargar minskat i antal med mellan 20 och 25 individer, enligt forskningsnätverket Scandulv. Den främsta orsaken till det, menar Scandulv, är den illegala jakten. Av de 13 utredningar som idag pågår och där misstankarna i de flesta fallen rör grovt jaktbrott, något som kan ge upp till fyra års fängelse, bedrivs tio av polisen i Dalarna. Organiserad jakt Enligt polisen tyder mycket på att den illegala jakten bedrivs organiserat. Om utvecklingen fortsätter som i dag med 10 till 20 dödade vargar per år, kommer den svenska vargstammen, som i dag uppgår till knappt 100 individer, inom två år att vara hotad, säger Olof Liberg ordförande för Scandulv. – Än så länge tycker jag inte att man ska använda ordet hotad. Jakten är en klar riskfaktor och fortsätter den på det här viset, ett eller två år till och till och med kanske ökar, då är den definitivt ett allvarligt hot. Men det finns också de som ifrågasätter forskarnas uppgifter om att så många som 50 vargar sedan 1997 fallit offer för vargmotståndare. Detta eftersom bevisen är få, och nästan inga vargkadaver har hittats. Vargstammen bör minskas Men problemen med den illegala jakten kommer att fortsätta, det tror Tage Collberg, ordförande för SSIR, Sveriges samarbetsforum i rovdjursfrågor. Han tar avstånd från den illegala jakten, men menar att det enda raka i nuläget vore ett politiskt beslut om att kraftigt minska på vargstammen. – Det finns 45 vargar i dag i djurparker, hägn och liknande. Där kan folk titta på dem. Vill man ha dem i levnadstillståndet fritt finns det nationalparker som man kan ha ett visst antal i, ungefär fem, tio. Sedan kan det vara bra så länge. Vi behöver inte ta ett ansvar för att ha varg i Sverige när det finns 500 000vargar på jorden.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".